Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER, Διαβούλευση-Ι-


Το Ιατρείο Ψυχοθεραπείας Πειραιά, Δρ. Νίκος Ε.Δέγλερης & Συνεργάτες στο f/b και το medpsychotherapy.blogspot.gr καθώς και ο φιλοξενούμενος Κλάδος ΨυχοΓηριατρικής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ δημοσιοποιούν τις απόψεις ΟΛΩΝ των ενδιαφερομένων  φορέων και φυσικών προσώπων που ασχολούνται με τη πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και την προαγωγή  της ψυχοσωματικής υγείας  της Γ΄ & Δ΄ ηλικίας ούτως ώστε να επιτευχθεί το "κάλλιστον" θεραπευτικό αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας για τους ασθενείς , τους οικείους και το κοινωνικό σύνολο.

--------------------------------------------------------------------------------


Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

Αξιότιμα μέλη της Ομάδας εργασίας,

Σας αποστέλλουμε την δική μας θέση και άποψη σχετικά με το περιεχόμενο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια και συγκεκριμένα για την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης σε αυτό της υπηρεσίας Silver Alert.
Με εκτίμηση,
Γεράσιμος Κουρούκλης
Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός (ΕΜΠ)
Πρόεδρος του Δ.Σ.
Εθελοντικός Οργανισμός "Γραμμή Ζωής"
Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Τηλεειδοποίησης & Βοήθειας στο Σπίτι
Διοικητής της Υπηρεσίας Silver Alert
Κοδράτου 4, 10437 Μεταξουργείο, Αθήνα
Τηλ.: 210 5246202, 211 3499700
Fax : 210 5246208, e-mail: info@lifelinehellas.gr
WebSite: http://www.lifelinehellas.gr

--------------------------------------------------------------------------------


Αγαπητά μέλη της Ομάδας εργασίας, αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας αποστέλλω συνημμένα τις παρατηρήσεις μου σχετικά με το κείμενο για ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την άνοια στη χώρα μας.
Προς την Αξιότιμη Κυρία Αικατερίνη Παπακώστα – Σιδηροπούλου, Υφυπουργό Υγείας
και τα μέλη της ομάδας εργασίας για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια

Σχετικά με την παρουσίαση του Σχεδίου δράσης για την Άνοια στη χώρα μας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014.

Αθήνα 13-10-2014

Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ, αξιότιμα μέλη της Ομάδας εργασίας,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας στην εκδήλωση αυτή. Η πρωτοβουλία για ένα Ενικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια στη χώρα μας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την σύγχρονη αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος της δημόσιας υγείας.

Η ομάδα εργασίας έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα μια αξιέπαινη προσπάθεια προκειμένου να αναδείξει τους βασικούς άξονες του σχεδίου αυτού και να καθορίσει τις βασικές δράσεις που προτείνονται με βάση την διεθνή εμπειρία.

Παρακάτω αναφέρω συνοπτικά μερικές βασικές παρατηρήσεις πάνω στο σχέδιο που παρουσιάστηκε, όπως τις εξέθεσα και προφορικά στη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας. Τονίζω ότι οι παρατηρήσεις αυτές γίνονται καλόπιστα και εύχομαι να αποβούν χρήσιμες για την περαιτέρω πορεία του σημαντικού αυτού σχεδίου.

Γενικές Παρατηρήσεις

1. Το κείμενο που παρουσιάστηκε είναι κάπως γενικόλογο και χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας προκειμένου να αποσαφηνισθεί ο τρόπος της ακριβούς εφαρμογής των επί μέρους σχεδίων. Η αναφορά υπονοείται ότι γίνεται με βάση τη διεθνή εμπειρία. Χρήσιμη όμως θα ήταν η παράθεση των πηγών στις οποίες στηρίζεται το κείμενο (βιβλιογραφία, εκθέσεις Οργανισμών κλπ).

2. Τα οικονομικά στοιχεία είναι ελλιπή και όπου δίνονται δεν υπάρχει τεκμηριωμένη δικαιολόγησή τους.

3. Στο κείμενο αναφέρεται το «Εθνικό Παρατηρητήριο» χωρίς να καθορίζεται ποιοι το αποτελούν. Με βάση βέβαια την αρμοδιότητά του ως γενικό εποπτικό όργανο που θα συντονίζει επιστημονικούς φορείς ανωτάτου επιπέδου (π.χ. Υπουργεία, Ιατρικές Σχολές, Ιατρικές Εταιρείες αναγνωρισμένων Ειδικοτήτων, βλ. παράδειγμα στη σελίδα 9 του κειμένου), περιμένει κανείς ότι θα αποτελείται από έλληνες ειδικούς επιστήμονες με διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος. Απομένει όμως να διευκρινισθεί αυτό με σαφήνεια.

4. Τα «Κέντρα Αριστείας» δεν καθορίζεται τι θα είναι. Στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι θα είναι «δίκτυα στενής συνεργασίας εξειδικευμένων επιστημονικά κέντρων» . Όμως απομένει να καθοριστεί με σαφήνεια σε τι θα αντιστοιχεί αυτός ο όρος στη χώρα μας. Στο διεθνή χώρο τα «centers of excellence» αφορούν κατά κανόνα Πανεπιστημιακές μονάδες με εξειδικευμένη εμπειρία και παραγωγή επιστημονικής γνώσης.

5. Η συμμετοχή των Επιστημονικών Εταιρειών Ιατρικών Ειδικοτήτων τις οποίες αφορά κατά κύριο λόγο το θέμα της άνοιας (Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία, Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία) αναφέρεται αποσπασματικά στο Σχέδιο Δράσης. Όμως, θα περίμενε κανείς ότι αυτές οι εταιρείες που έχουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα θεσμικό ρόλο στη διαμόρφωση των οδηγιών καλής κλινικής πρακτικής και διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων αντιμετώπισης, θα συμμετείχαν ενεργά σε κάθε στάδιο του σχεδίου. Παραδείγματα χαρακτηριστικά για το παραπάνω αποτελούν οι διαγνωστικές και θεραπευτικές οδηγίες για την Άνοια οι οποίες έχουν διαμορφωθεί και δημοσιευθεί από τις επιστημονικές εταιρείες Νευρολογίας και Ψυχιατρικής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από την European Federation of Neurological Societies αλλά και την American Academy of Neurology. Τέλος, είναι σημαντικό ότι και στη χώρα μας πλέον με βάση το ΦΕΚ 64/16-1-2014, την ευθύνη σύνταξης οδηγιών έχουν οι Επιστημονικές Εταιρείες Ειδικοτήτων.

6. Στο κείμενο αναφέρεται η δημιουργία νέων και εξειδικευμένων κέντρων ημέρας για την άνοια. Πράγματι η δημιουργία τέτοιων κέντρων θα βοηθήσει σημαντικά την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας μας αλλά και του επείγοντος κοινωνικού προβλήματος που η άνοια προκαλεί η χρησιμοποίηση των ήδη υπαρχουσών δομών αποτελεί μια σημαντική συμπληρωματική/εναλλακτική πρόταση με άμεση εφαρμογή. Οι υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας (κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα ημέρας για ψυχιατρικούς ασθενείς κλπ) θα μπορούσαν με την κατάλληλη εκπαίδευση και αύξηση του προσωπικού να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στη βοήθεια τόσο των ασθενών όσο και των φροντιστών τους οι οποίοι χρήζουν συχνότατα ψυχιατρικής-ψυχολογικής υποστήριξης.


Με εκτίμηση,
Σωκράτης Γ. Παπαγεωργίου

Αναπλ. Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροψυχολογίας
Μονάδα Νευρολογίας της Συμπεριφοράς και Νευροψυχολογίας
Β' Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "ΑΤΤΙΚΟΝ"
Οδός Ρίμινι 1, 124 62, Χαϊδάρι, Αθήνα
Τηλ: 0030 210 5832466
Ηλ.Δ/νση: sokpapa@med.uoa.gr
---------------------------------------------------------------------------------

Παρατηρήσεις και σχόλια για το σχέδιο δράσης στην άνοια
Ευχαριστούμε εσάς και την επιτροπή για την πρόσκληση στο σχέδιο δράσης για την άνοια.
Πρόκειται για ένα κατ΄ αρχήν αξιόλογο πόνημα και την αρχή διαλόγου και την πιθανή εφαρμογή του.

Παρατηρήσεις γενικού ενδιαφέροντος

1) Το σχέδιο όπως τίθεται αποτελεί ένα προσχέδιο για συζήτηση. Κάθε δράση χρειάζεται σαφώς περισσότερη εξειδίκευση και δουλειά ώστε να δίδει με αρκετή λεπτομέρεια την πορεία προς την υλοποίησή τους.

2) Οικονομικά θέματα: Η απλή παράθεση τιμών δεν διευκολύνει. Χρειάζεται λεπτομερής απολογισμός και εκτίμηση του κόστους των δράσεων.

Στην επιτροπή υπάρχουν δύο (2) ειδικοί σε θέματα οικονομικών υγείας και θα πρέπει να δώσουν λεπτομερώς την εκτίμησή τους.

3) Σκόπιμο είναι οι φορείς που υλοποιούν το σχέδιο να είναι μέρος δικτύου. Θα πρέπει να τονισθεί η έννοια του δικτύου της παροχής υπηρεσιών και να συγκεκριμενοποιηθεί η δράση του.

4) Δεν φαίνεται να υπάρχει οργανόγραμμα πως θα επιτευχθούν οι στόχοι και πως θα συντονισθούν οι δράσεις.

5) Παρατηρητήριο για την άνοια.

Δεν παρέχονται πληροφορίες για τη φύση και τις δικαιοδοσίες του.

Ποιές δικαιοδοσίες έχει? Με ποιό τρόπο επιλέγονται τα μέλη και από ποιούς?

Παρατηρήσεις ειδικού ενδιαφέροντος

1) Στα πλαίσια παλαιότερων προγραμμάτων για την ψυχική υγεία υπάρχουν Κέντρα Ημέρας και Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Οι υπάρχουσες δομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με κατάλληλη στελέχωση και για την άνοια.

2) Σε συζητήσεις με μέλη της ομάδας φαίνεται ότι τα κέντρα αριστείας αποτελούνται ή μπορεί να αποτελούνται από πολλές δομές μαζί. Αυτό θα πρέπει να φαίνεται στο κείμενο και να επεξεργαστεί περισσότερο η δράση τους.

3) Οι κλινικές υποτροφίες θα πρέπει να θεσμοθετηθούν και για άλλους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την άνοια πχ εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κ.α.

4) Ο έλεγχος δράσεων από τις εταιρείες Alzheimer χρειάζεται προσοχή. Σε πολλές από αυτές ευρίσκονται άνθρωποι με ενδιαφέρον και κίνητρο αλλά δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση για την άνοια (πχ υπέργηροι φροντιστές). Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι εταιρείες Alzheimer είναι σωματεία φροντιστών και ασθενών.

5) Στα μέλη των ομάδων επαγγελματιών χρειαζόμαστε ψυχολόγους κι όχι ειδικούς νευρο-ψυχολόγους.
Είναι ευκαιρία στο σημείο αυτό να εμπλακούν περισσότεροι ειδικοί.

Γιάννης Παπατριανταφύλλου
Ψυχίατρος
Επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία IASIS
Συνεργάτης του Ιατρείου Διαταραχών Μνήμης, Νευρολογική κλιν. 'Γ.Γεννηματάς'




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου