Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Το «κλειδί της ευτυχίας» :10 κέρδη που απολαμβάνουμε βοηθώντας τους άλλους



Όταν κάνουμε κάτι καλό για τους άλλους , οι αποδέκτες αυτών των καλών πράξεων δεν είναι οι μόνοι που «κερδίζουν». Υπάρχουν οφέλη και για εμάς. Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου , ανακαλύψαμε τρόπους με τους οποίους βοηθώντας τους άλλους , θα χαμογελάσουμε και εμείς!



Βοηθώντας τους άλλους θα αισθανθούμε υπέροχα
Προσφέροντας , βιώνουμε μια θετική επίδραση στο σώμα μας. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν προσφέρουμε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, το τμήμα του εγκεφάλου μας που είναι «υπεύθυνο» για την παραγωγή συναισθημάτων ανταμοιβής ενεργοποιείται. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει θετικές χημικές ουσίες και μας προκαλεί να επιδοθούμε σε ακόμη περισσότερες καλές πράξεις.
  
Προσφέροντας ενισχύεται η αυτοπεποίθηση μας
Διαθέτοντας λίγο από το χρόνο μας σε ένα σκοπό που μας ενδιαφέρει και μας συγκινεί θα μετριάσει τη διαρκή κριτική που ασκούμε στον εαυτό μας. Οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντική εργασία έχει αποδειχθεί πως έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Όσο περισσότερο χρόνο διαθέτουμε για εθελοντική εργασία τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα έχουμε στον εαυτό μας.

Θα έχουμε πιο «δυνατές» φιλίες
Το να είμαστε μια δύναμη θετική ενέργειας για τους φίλους μας, βοηθά στην ανάπτυξη ενός ισχυρού δεσμού. Όταν βοηθάμε τους άλλους , εκπέμπουμε θετική ενέργεια η οποία κατά κάποιο τρόπο «συνοδεύει» τους φίλους μας και φυσικά βελτιώνει τη σχέση μας μαζί τους ,όπως αναφέρει μια σχετική μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ.

Βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο
Το να έχουμε μια θετική επίδραση σε κάποιον , μπορεί να βοηθήσει να αλλάξουμε και τη δική μας στάση αλλά και οπτική. Ειδικοί υποστηρίζουν πως οι καλές πράξεις ενισχύουν τη καλή μας διάθεση και μας κάνουν πιο αισιόδοξους.

Θα νιώθουμε ότι μπορούμε να κατακτήσουμε τον κόσμο
Βοηθώντας τους συνανθρώπους μας , νιώθουμε «γεμάτοι». Οι άνθρωποι που μετέχουν σε εθελοντικά προγράμματα εργασίας αισθάνονται πιο δυνατοί. Σύμφωνα με έρευνα του United Health Group το 96% των ανθρώπων που προσέφεραν εθελοντική εργασία στους τελευταίους 12 μήνες νιώθουν πως έχουν έναν σκοπό.

Νιώθουμε πως ανήκουμε κάπου
Είτε σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων είτε μεταξύ δυο φίλων η ανταλλαγή συμβουλών, μας βοηθά να αισθανθούμε ότι ανήκουμε σε μια μικτή κοινότητα. Οι   face-to face δραστηριότητες μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης , σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.

Θα βρούμε εσωτερική γαλήνη
Εάν οι καταστάσεις στη ζωή μας , μας καταπονούν συναισθηματικά , το να προσφέρουμε μπορεί να μας βοηθήσει  να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας! Σε μια έρευνα του United Health Group το 78% των ανθρώπων οι οποίοι προσέφεραν εθελοντική εργασία , ανέφεραν πως ένιωθαν λιγότερο στρες  και ψυχική ηρεμία σε σύγκριση με όσους δεν επιδίδονταν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Να νιώθουμε ευγνώμονες
Το να βοηθάμε τους άλλους ,μας βοηθά να εκτιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε τα θετικά  που έχουμε στη ζωή μας. Η προσφορά μπορεί να ειδωθεί ως ένας τρόπος ενίσχυσης ενός βαθύτερου αισθήματος ευγνωμοσύνης.

Θα νιώσουμε αναζωογονημένοι
Η προσφορά μπορεί να μας διδάξει να μην ξεχνάμε και τον εαυτό μας. Η φροντίδα προς αυτόν είναι πολύτιμη!

Θα παρακινήσουμε τους άλλους να πράξουν το ίδιο.
Η καλοσύνη είναι μεταδοτική , σύμφωνα με μια μελέτη των πανεπιστημίων του Λος Άντζελες και του Κέιμπριτζ «όταν βλέπουμε κάποιον να προσφέρει βοήθεια σε ένα άτομο που έχει ανάγκη, βιώνουμε θετικά συναισθήματα …τα οποία μας προκαλούν να προχωρήσουμε και εμείς σε κάποια πράξη αλτρουισμού»


Πηγή: Ερευνητικά Ινστιτούτα Κοινωνικών Ερευνών ,ΗΠΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου