Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Master Classes in Dementia 2016



"Η επίδραση της Μείζονος Νοητικής Διαταραχής στη Κατάθλιψη και vice versa". 

Ανδρέας Σόλιας, Κοινωνικός Λειτουργός MSc.

Οι διαταραχές της διάθεσης όπως και οι διαταραχές της μνήμης και των ανώτερων νοητικών λειτουργιών, απαντώνται συχνά στους ηλικιωμένους. Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις που αποτελούν αυτόνομες νοσολογικές οντότητες, η διάγνωση αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα για τους κλινικούς όταν αυτές αλληλοεμπλέκονται και αλληλεπιδρούν με χρόνια νοσήματα.

Η επεξεργασία των δεδομένων 531 ατόμων 60+ ετών που διαβιούν αυτόνομα στην κοινότητα, αναδεικνύει την ανάγκη διερεύνησης συνύπαρξης καταθλιπτικής συμπτωματολογίας στην Μείζονα Νοητική Διαταραχή ή των νοητικών διαταραχών σε καταθλιπτικούς ασθενείς. Η διαφορική διάγνωση συμβάλλει ουσιαστικά στον περιορισμό της υποαναγνώρισης και υποθεραπείας των συμπτωμάτων με συνέπεια την καλύτερη κλινική έκβαση της πορείας των ασθενών.


"Ομάδα Γνωσιακής -Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας σε ηλικιωμένους".

Μάντω Καραμπέρη, Κλινική Ψυχολόγος MSc.,  CBT Θεραπεία.



Ηδη από την δεκαετία του 1980 τον ενδιαφέρον των θεραπευτών και των ερευνητών προσανατολίστηκε στην εφαρμογή της γνωσιακής –συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στα άτομα της τρίτης ηλικίας , αν και ήταν χαρακτηριστική η αντίσταση που υπήρχε (και υπάρχει εως ένα βαθμό και σήμερα) σε νέους γιατρούς, ψυχολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό να ασχοληθούν με την ηλικία αυτή και τις παθήσεις της, αντίσταση που προέρχεται από τις λανθασμένες αντιλήψεις (μύθοι) με συνέπεια υποβάθμιση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Παρακινούμενοι από τα νέα ερευνητικά δεδομένα (cerebral neuroplasticity) που αφορούν την γήρανση, οι γνωσιακοί θεραπευτές ενσωμάτωσαν στις αντίστοιχες τεχνικές των νέων ενηλίκων , λαμβάνοντας υπ’ όψιν παράγοντες όπως:

• Συννοσηρότητα σωματικών παθήσεων

• Αισθητηριακές διαταραχές

• Γνωστικά και μνημονικά ελλείμματα

• Στερεοτύπες αντιλήψεις «γενεών».





H Γνωσιακή Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία σε άτομα τρίτης ηλικίας είναι κατάλληλη γιατί:


Ενισχύει τις δεξιότητες τους 
•Είναι προσανατολισμένη στον παρόντα χρόνο 
•Εστιάζει στο πρόβλημα 
•Αντιμετωπίζει, μέσα από αιτιολογημένη διατύπωση ενός προσωπικού σχεδίου θεραπείας (θεραπευτικός σχεδιασμός) τη φυσική αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία.

•Αναπτύσσει παρεμβάσεις που στοχεύουν στις ειδικές πιέσεις της αντίστοιχης περιόδου 
•Αναπτύσσει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων (ατομικές και διαφορετικές) 
•Χρησιμοποιεί τον αυτοέλεγχο, την αυτοπαρατήρηση 
•Εκπαιδεύει στην αναγνώριση της διακύμανσης της διάθεσης και της συναισθηματικής ευαλωτότητας στρατηγικές διαχείρισης .

Συνεπώς οι ηλικιωμένοι μπορούν να επαναδομήσουν τη ζωή τους αναζητώντας ένα «νέο νόημα» απολαμβάνοντας  τα ύστερα χρόνια της ζωής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου