Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Πρότυπα Δημόσια Σχολεία- ΙΙ


Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64143335

Ο Υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, δήλωσε στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων ότι...«Το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό»... Οι βαρύτατες ύβρεις του για αυτά τα καλά δημόσια σχολεία, συνέχεια των προηγούμενων περί "ρετσινιάς" και "στρεβλής φιλοδοξίας" δεν μας αφήνουν περιθώριο να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πραγματική αναβάθμιση τους και βελτίωση του ισχύοντος πλαισίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αγωνιστούμε για άλλη μια φορά για
το καλό των σχολείων αυτών και της δημόσιας Παιδείας κόντρα σε ιδεοληψίες και αστήρικτους "εξισωτισμούς".

Ως Πρόεδρος των Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, με την εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου μας αλλά και την παρότρυνση όλων σας στην εκδήλωση μας για την κοπή της πίτας μας, έχω ξεκινήσει επαφές με τους εκπροσώπους των υπολοίπων Προτύπων -Πειραματικών Σχολείων, ώστε στη συνάντηση μας στις 24/2 να υπάρχει μια κοινή γραμμή δράσης. Παράλληλα επικοινώνησα με τον Αναπληρωτή Υπουργό της Κυβέρνησης και Συναπόφοιτο κο Κατρούγκαλο (αποφ.80), στον οποίο και μετέφερα τη δυσαρέσκεια όλων μας για τους προσβλητικούς και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς του κου Μπαλτά.

Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κο Θοδωρή Δρίτσα για την παρουσία του στην εκδήλωση τη Κοπή της πίτας μας και των βραβεύσεων, στην οποία για άλλη μια φορά τοποθετήθηκε με κολακευτικά λόγια για την προσφορά της Ιωνιδείου και των Αποφοίτων της στον Πειραιά και την Ελλάδα και εξήρε το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο της Σχολής. (Φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα τις αμέσως επόμενες μέρες)



Εκ μέρους του ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Πρότυπα Δημόσια Σχολεία




Το πρώτο λάθος ήταν η κατάργηση των πρότυπων σχολείων το 1985 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η μετατροπή τους σε πειραματικά. Το λάθος αυτό ήταν διπλό.

Πρώτον διότι καταργούσε ένα καλό δημόσιο σχολείο. Ένα σχολείο που ανέβαζε τον πήχη της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Που λειτουργούσε εναλλακτικά στην επιλογή της ακριβής ιδιωτικής εκπαίδευσης, προικισμένο συνήθως με κληροδοτήματα και ανάλογες υποδομές: βιβλιοθήκες ή γυμναστήρια. Με σημαντική σχολική κουλτούρα που χρειαζόταν αλλαγές στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, αλλά όχι κατεδάφιση. Η κατάργηση των προτύπων στέρησε τη δημόσια εκπαίδευση από την καλή εκδοχή της και εδραίωσε την ταύτιση του καλού σχολείου με το ιδιωτικό και του κακού με το δημόσιο. Σε γενικές γραμμές. Για να μην είμαστε απόλυτοι.

Δεύτερον διότι το μετέτρεπε σε πειραματικό. Βάφτιζε πειραματικό ένα σχολείο που δεν μπορούσε από την ιστορία του, το εκπαιδευτικό του προσωπικό, τις υποδομές, το status του, να είναι πειραματικό. Το πειραματικό οφείλει να είναι ένα μέσο δημόσιο σχολείο, αντιπροσωπευτικό των υπολοίπων σχολείων της χώρας, για να δοκιμάζονται εκεί και να αξιολογούνται καινοτόμα προγράμματα, νέα αναλυτικά προγράμματα, νέα σχολικά βιβλία. Για να γίνονται παιδαγωγικές μελέτες και να βελτιώνονται οι γνώσεις μας για το πώς τα παιδιά μαθαίνουν και αισθάνονται καλύτερα στο σχολικό περιβάλλον. Για να υποδέχεται τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς για την αναγκαία παρακολούθηση του εκπαιδευτικού έργου και τις πρακτικές τους ασκήσεις. Σχολεία εργαστήρια για τη μελέτη της σχολικής αποτυχίας ή της σχολικής βίας ή και την περιθωριοποίηση ευάλωτων περιφερειακών ομάδων. Το πειραματικό δεν μπορεί να είναι πρότυπο σχολείο όπου οι εκπαιδευτικοί έχουν ειδικά προσόντα και τα παιδιά ειδικές δεξιότητες. Θα βγουν λάθος συμπεράσματα. Η εικόνα θα είναι λάθος. Θα αναιρεθεί στην πραγματικότητα ο λόγος για τον οποίο μια χώρα οφείλει να έχει πειραματικά σχολεία. Το πειραματικό δεν μπορεί επίσης να είναι μόνιμα πειραματικό. Για δύο κυρίως λόγους. Για να μη γίνεται καθεστώς ο πειραματικός χαρακτήρας, να μην αναστατώνεται μονίμως το ίδιο σχολείο. Ένα σύστημα περιτροπής με κριτήρια κοινωνικά και μαθησιακά θα ήταν η βέλτιστη λύση. Ένα σχολείο του Άγιου Παντελεήμονα με ένα σχολείο στη Γλυφάδα θα ήταν ενδεχομένως ένα καλό δίδυμο για να αξιολογήσουμε ένα νέο αναλυτικό πρόγραμμα, ένα νέο βιβλίο ή για να στείλουμε τους φοιτητές μας για πρακτική άσκηση.
Αποτέλεσμα της ρύθμισης του 1985 ήταν ότι το παλιό πρότυπο δεν ήταν πια ούτε πρότυπο αλλά ούτε και πειραματικό. Ακολουθώντας το γνωστό ελληνικό κανόνα της ισότητας προς τα κάτω μετατρεπόταν σταδιακά σε ένα δημόσιο σχολείο ειδικών προνομίων, όπως αυτό του μειωμένου ωραρίου των διδασκόντων. Στο τέλος της δεκαετίας του 2011 αυτό ήταν το κυρίαρχο διακριτικό της φυσιογνωμίας του.

Το δεύτερο λάθος ήταν η θεσμική κατοχύρωση του παράλογου με την ταύτιση πρότυπων-πειραματικών σχολείων και πάλι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2012. Εκεί μάλιστα το παράλογο έφανε στο απόγειό του με την επαναφορά των εξετάσεων για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Το περιβάλλον της αριστείας αναβαθμιζόταν από το σύνολο των διατάξεων και έβγαινε ακόμα περισσότερο ενισχυμένο μέσα από τις εξετάσεις των μαθητών και μαθητριών. Αυτό το σχολείο δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι πειραματικό παρά μόνον για το ίδιο.
Οφείλω όμως να πω ότι, αν εξαιρέσει κανείς αυτόν τον παραλογισμό, η θέσπιση των σχολείων αυτών υπήρξε αναζωογονητική για τη δημόσια εκπαίδευση. Επρόκειτο στην πραγματικότητα για την επανίδρυση του πρότυπου σχολείου. Ειδικές διαδικασίες αξιολόγησης, όμιλοι, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλα που δεν είναι της παρούσης έθεταν τη βάση για τη διαμόρφωση ενός πρότυπου περιβάλλοντος εκπαίδευσης που έχοντας τις πόρτες του ανοικτές στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία μπορούσε να λειτουργεί ως φάρος και για τα άλλα. Το σύστημα επίσης μέσα από το οποίο ένα σχολείο μπορούσε να γίνει πρότυπο –πριν κατακρεουργηθεί από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, τον Νοέμβριο του 2014– ήταν δημοκρατικό και καινοτόμο. Το σχολείο που ήθελε να γίνει πρότυπο έπρεπε να προσπαθήσει γι’ αυτό. Και έπρεπε να συμφωνήσει ο σύλλογος των διδασκόντων, οι εκπαιδευτικοί δηλ. που θα καλούνταν στη συνέχεια να κάνουν το σχολείο τους πρότυπο. Η τελική απόφαση ανήκε στην πολιτεία, αλλά η διαδικασία έβαζε στο παιχνίδι πολλούς παίχτες. Πολλά σχολεία μπήκαν στον κόπο αυτό και έθεσαν υποψηφιότητα. Ο στόχος της ένταξης στα πρότυπα σχολεία αναβάθμισε το εκπαιδευτικό έργο των σχολείων αυτών και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα τα έκανε καλύτερα σχολεία.
Η επιτυχία του θεσμού του πρότυπου στην ουσία σχολείου ήρθε να επιβραβευθεί από την κοινωνία. Οι αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα και το κυριότερο ακούστηκαν επιτέλους καλές κουβέντες από παιδιά και γονείς. Οι κινήσεις αυτές θα ήταν ακόμη πιο μαζικές αν η πολιτεία είχε κρατήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στα σχολεία αυτά προσφέροντας τα αντισταθμιστικά οφέλη που προέβλεπε ο νόμος. Δεν το έκανε και παρ’ όλα αυτά τα σχολεία αυτά όχι μόνον στάθηκαν αλλά και γίνονταν σταδιακά όλο και πιο πρότυπα για τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ετοιμάζεται να κάνει το τρίτο λάθος. Να καταργήσει τα πρότυπα ή να τα εξομοιώσει προς τα κάτω καταργώντας τις εξετάσεις. Να μην το κάνει. Να διορθώσει τα προηγούμενα λάθη. Πρώτον αποδεσμεύοντας τα πειραματικά σχολεία από τα πρότυπα. Ο νέος υπουργός ήδη το εντόπισε. Δεύτερον να επαναφέρει τη συλλογική δημοκρατική διαδικασία μέσα από την οποία ένα σχολείο αποφασίζει να ενταχθεί στη διαδικασία να γίνει πρότυπο. Όχι μόνον για λόγους δημοκρατίας αλλά και αποτελεσματικότητας. Δεν μπορεί ο σύλλογος των διδασκόντων που θα κληθεί να κάνει ένα σχολείο πρότυπο αφιερώνοντας ψυχή και χρόνο να μην έχει λόγο. Τρίτον να εφαρμόσει τον αρχικό νόμο για την ευθύνη της πολιτείας απέναντι στα πρότυπα. Αν θέλεις να έχεις πρότυπα σχολεία πρέπει και να τα φροντίζεις. Τέταρτο και τελευταίο. Να αξιοποιήσει τους ανθρώπους που τα έστησαν και τα αγάπησαν, την Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, ΔΕΠΠΣ στην εκπαιδευτικό αργκό, για να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στον αρχικό νόμο προκειμένου τα πρότυπα να ενισχύσουν τις ροές τους με τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία και τελικά να πολλαπλασιαστούν. Στόχος μας πρέπει να είναι η μείωση της απόστασης προς τα πάνω. Όχι το αντίθετο.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ (;)



«Υπάρχει οδός ήτις φαίνεται ορθή εις τον άνθρωπον, αλλά τα τέλη αυτής είναι οδοί θανάτου» (Παροιμίαι 16:25)

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο διαπρεπής φυσικός Στίβεν Χόκινγκ σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιφέρει το τέλος του ανθρώπινου είδους», δήλωσε ο 71 ετών Χόκινγκ, που παραμένει καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και μπορεί να επικοινωνεί με το περιβάλλον του μέσω ηλεκτρονικού λογισμικού που κατασκευάσθηκε ειδικά γι’αυτόν. Καθώς πάσχει από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση και μπορεί πλέον να κινήσει μόνο τα μάτια και ορισμένους μυς του προσώπου του, ο επιστήμονας χρησιμοποιεί μια συσκευή που έχει αναπτυχθεί ειδικά γι’ αυτόν από την Intel για να μπορέσει να μιλήσει. Η νέα συσκευή μαθαίνει με ποιον τρόπο σκέπτεται ο διαπρεπής επιστήμονας και στη συνέχεια του υποδεικνύει τις λέξεις που ενδεχομένως θα ήθελε να χρησιμοποιήσει. Ο Χόκινγκ επισήμανε ότι κάποιες «πρωτόγονες» μορφές τεχνητής νοημοσύνης έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμες, αλλά ο ίδιος φοβάται πως θα καταστεί εφικτή η δημιουργία κάποιας μηχανής που θα υπερκεράσει τα όρια της ανθρώπινης ευφυΐας. «Θα μπορεί, λοιπόν, αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα να ξεκινήσει και να επανασχεδιάζει τον εαυτό του διαρκώς με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι άνθρωποι, οι οποίοι περιορίζονται από τη βραδεία βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν και θα υπερκερασθούν».Οι δηλώσεις του Χόκινγκ (Δεκέμβριος 2014) έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου λογισμικού που ανέπτυξε για τη συσκευή ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Ιντελ, καθώς η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Μάλιστα το λογισμικό θα είναι διαθέσιμο δωρεάν ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί και για άλλους ασθενείς.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στις “μηχανές που μαθαίνουν” μια από τις βασικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.
Τους φόβους του Στίβεν Χόκινγκ συμμερίζονται και πολλοί άλλοι επιστήμονες. Βραχυπρόθεσμα λένε, οι σκεπτόμενες μηχανές που θα μπορούν να αναλάβουν και να φέρουν σε πέρας ανθρώπινα καθήκοντα θα καταστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Μακροπρόθεσμα, επισημαίνεται, η τεχνητή νοημοσύνη είναι η "σημαντικότερη απειλή για την ύπαρξή μας".



Πηγή : Χριστιανισμός και Επιστήμη , Ιανουάριος , 2015, Φύλλο 373.



Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

"Μάθε να νικάς τις φοβίες ,το άγχος και τη θλίψη"


Έναρξη Βιωματικών Συναντήσεων





Η επαναστατική μέθοδος των καθηγητών BECK & ELLIS πρωτοπόρων της Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας, γίνεται αποτελεσματικό εργαλείο καταπολέμησης των "παρασίτων" ιδεών και "παράλογων" φόβων, που μας βασανίζουν και άθελα μας αυξάνουν το άγχος και τις ενοχές δημιουργώντας στο τέλος κατάθλιψη. 
Το Ιατρείο Ψυχοθεραπείας Πειραιά (Συντονιστής Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης) ξεκινά  βιωματικές συνάντήσεις απο Τετάρτη 4/3/2015 , 19:30-21:30 με τις εξής θεματικές ενότητες :

Κύκλος Ι: Εαυτός και Υγεία
  • Τι είναι άγχος και τι είναι στρές; - η έννοια της ψυχοσωματικής ισορροπίας.
  • Εργασιακός χώρος και καθημερινή "ασφυξία".
  • Κοινωνικό Περιβάλλον : Ενας μπαμπούλας που μας φοβίζει...
  • Βασικά στοιχεία ψυχοφαρμακολογίας
  • Εναλλακτικές τεχνικές: αυτο-ύπνωση, χαλάρωση, βελονισμός
  • Ο ρόλος της διατροφής-Βουλιμία και Ανορεξία-Ψυχοσωματικές παθήσεις
Κύκλος ΙΙ: Εαυτός και Διαφυλικές Σχέσεις
  • Επιλογή συντρόφου
  • Σεξουαλική υγεία
  • Κατανόηση του sex-Διαταραχές Λειτουργίας
  • Συντροφικότητα και αυτονομία στο δεσμό
  • Συμβιωσιμότητα και μηχανισμοί απορρόφησης των κρίσεων στο γάμο
  • Αντιμετωπίζοντας το χωρισμό
Κυκλος ΙΙΙ: Εαυτός και Επικοινωνία
  • Εισαγωγή στις θεωρίες επικοινωνίας
  • Ψυχοσυναλλακτική Ανάλυση (Eric BERNE)
  • Σχολή του Palo-Alto , USA
  • Διεκδίκηση δικαιωμάτων -βελτίωση αυτοεκτίμησης 
  • Μάθε να λές ΟΧΙ, όταν είναι αναγκαίο.
  • Οργανωση και Αξιοποίηση του ΧΡΟΝΟΥ
Κυκλος V: Εαυτός και Οικογένεια
  • Οικογενειακή "ευτυχία" και οικογενειακή πίεση.
  • Ποιά η σχέση με τον εαυτό μας;
  • Η σχέση μας με τους γονείς μας διαμορφώνει τη σχέση μας με τα παιδιά μας;
  • Η σχέση μας με τον εαυτό μας καθορίζει τις σχέσεις με την οικογένεια μας;
  • Είμαστε "έτοιμοι" για το επόμενο βήμα;;;

Πληροφορίες & Εγγραφές : κ. Καραμπέρη τηλ. επικοιν. 210 4135417, 6976654127.