Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Από τι μπορεί να έπασχε ο Andreas Lubitz; Η απλή κατάθλιψη δεν πείθει




Πέτρου Σκαπινάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων




Τι μπορεί να ήταν αυτό που παρακίνησε τον Andreas Lubitz να ρίξει το αεροπλάνο στο βουνό και μαζί με αυτόν να πάρει και άλλους 150 μαζί του (αν φυσικά ισχύει η εκδοχή αυτή); Μπορεί κάποια ψυχική ασθένεια να έχει συμβάλλει στη συμπεριφορά του; Παρακάτω θα κάνω μια προσπάθεια να απαντήσω στο ερώτημα αυτό. Γνωρίζω το διακινδυνευμένο του εγχειρήματος, αλλά από την άλλη αφήνοντας έτσι να αιωρείται ότι η “κατάθλιψη”, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και χιλιάδες στην Ελλάδα, μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες απρόβλεπτες συμπεριφορές δεν μου φαίνεται επίσης πολύ φρόνιμο, όπως άλλωστε επεσήμανε και ο Βρετανικός Guardian (http://bit.ly/1NlDo2K)

Κατ’αρχάς η άποψη ότι είχε “κατάθλιψη” και αποφάσισε να αυτοκτονήσει είναι εμφανώς απλοϊκή. Η κατάθλιψη ως πρωτοπαθής διαταραχή αρχίζει συνήθως μετά τα 30–35, ενώ για τον πιλότο έχουμε ήδη την ένδειξη ότι διέκοψε κάποια στιγμή στα 22 την εκπαίδευσή του λόγω “κατάθλιψης” ή και “εξουθένωσης”. Όταν τέτοια συμπτώματα ξεκινούν σε νεαρή ηλικία σχεδόν πάντα οφείλονται σε άλλη πρωτοπαθή ψυχική διαταραχή (δηλαδή τα καταθλιπτικά συμπτώματα έχουν ως αιτία άλλο ψυχικό πρόβλημα). Η πιο συχνή ψυχική διαταραχή που μπορεί να δώσει κατάθλιψη σε νεαρή ηλικία είναι η διπολική διαταραχή (παλιότερα: μανιοκατάθλιψη). Η ασθένεια αυτή μπορεί να πάρει πολλές μορφές από αρκετά ελαφριές (π.χ. διπολική τύπου ΙΙ) έως και αρκετά βαριές (τύπου Ι). Οι τελευταίες είναι δύσκολο να μην γίνουν αντιληπτές από το περιβάλλον και εκτιμώ ως απίθανο να υπήρχε μια τόσο σοβαρή διαταραχή και να μην είχε γίνει αντιληπτή από τους γύρω.

Ωστόσο το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε δυσκολία να ερμηνεύσουμε είναι η απόφαση για αυτοκτονία. Ο άνθρωπος που αποφασίζει να αυτοκτονήσει το κάνει διότι νιώθει έντονο και αφόρητο ψυχικό πόνο ή/και απελπισία και θεωρεί (λανθασμένα) ότι ο μόνος τρόπος να ανακουφιστεί είναι να φύγει από τη ζωή. Ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε τέτοια ψυχολογική κατάσταση απελπισίας, όχι μόνο δεν θα μπορούσε να πετάξει αεροπλάνο αλλά πιθανότατα ούτε χαρταετό. Επίσης, ο άνθρωπος που αποφασίζει να αυτοκτονήσει συχνά το κάνει διότι έχει υπερβολικές ενοχές, θεωρώντας ότι έχει γίνει βάρος στους άλλους και εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο η απώλειά του θα τους ανακουφίσει μακροπρόθεσμα (φυσικά γνωρίζουμε ότι η αυτοκτονία δημιουργεί σε αυτούς που μένουν πίσω βαριά ψυχικά τραύματα, που σε καμιά περίπτωση ο αυτόχειρας δεν θα επιθυμούσε). Ο αυτόχειρας ποτέ δεν θέλει να κάνει κακό στους άλλους. Η μοναδική περίπτωση που αυτόχειρας παίρνει μαζί του στο θάνατο και κάποιον άλλο είναι μόνο κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ψυχώσεων της λοχείας, στις οποίες η βαρέως πάσχουσα νέα μητέρα παίρνει μαζί της και το νεογνό της, διότι πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει να ζήσει χωρίς εκείνη και θα βασανιστεί περισσότερο. Συμπερασματικά, λοιπόν, είναι δύσκολο να θεωρήσουμε ότι ο μοιραίος πιλότος αποφάσισε να αυτοκτονήσει επειδή είχε κατάθλιψη με αποτέλεσμα να πάρει στο λαιμό του και άλλους 150 ανθρώπους.

Εάν σκεφτούμε ποιο είναι εκείνο το κύριο ψυχολογικό χαρακτηριστικό που απαιτείται για να κάνει κάποιος μια τέτοια ενέργεια, θα καταλήγαμε σχετικά εύκολα, όχι στη μελαγχολία, αλλά στην σοβαρή έλλειψη “ενσυναίσθησης” (empathy) για τους άλλους γύρω του. Άνθρωποι με τέτοιο έλλειμμα είτε αδυνατούν να αντιληφθούν τις συναισθηματικές ανάγκες των άλλων, είτε δεν ενδιαφέρονται για τις συνέπειες των πράξεών τους στους άλλους. Η έλλειψη ενσυναίσθησης οδηγεί σε σημαντικές διαπροσωπικές δυσκολίες και συχνά συνοδεύεται και με άλλα προβλήματα στον χειρισμό των συναισθημάτων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ματαιώσεων από το περιβάλλον, που μπορεί να οδηγήσουν με τη σειρά τους σε βίαιες ή εκρηκτικές συμπεριφορές.

Άνθρωποι με αντικοινωνικά στοιχεία στην προσωπικότητα συχνά παρουσιάζουν πολύ μειωμένη ενσυναίσθηση. Υπάρχουν όμως και κάποιες διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, που αρχίζουν από την παιδική ηλικία και είναι συμβατές με το φαινόμενο της μειωμένης ενσυναίσθησης. Ένα συχνό σύμπτωμα που παρατηρείται σε αυτά τα παιδιά είναι η επίμονη ενασχόλησή τους με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες στα πλαίσια “μονομανίας” μερικές φορές. Από το ιστορικό του Andreas Lubitz υπάρχει η πληροφορία ότι σαν παιδί είχε μανία με τη συλλογή αεροπλάνων, και ήξερε τα πάντα για το θέμα αυτό, για το λόγο αυτό άλλωστε πολύ γρήγορα άρχισε να πετά. Ένας φίλος του αναφέρει (οι υπογραμμίσεις δικές μου) ότι “He was a real flying fanatic. For him there was ever only one goal — to fly. It was a dream he had had since primary school. His room was plastered with pictures of planes and the Lufthansa logo could be seen everywhere. Pictures of old planes, new planes, of the largest planes — everywhere you could see aviation stuff, even over his bed.” (http://bit.ly/1F3Cw0V). Αυτό το ενδιαφέρον μπορεί να έπεισε τους γονείς του Andreas να χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευσή του ως πιλότος (εκπαίδευση που απαιτεί πολλά χρήματα τα οποία φαίνεται να είχαν). Αλλά οι δυσκολίες που φαίνεται να αντιμετώπισε κατά την εκπαίδευση τον έφεραν γρήγορα σε έντονο στρες, εξουθένωση και “κατάθλιψη” γι’ αυτό και αποχώρησε αρχικά. Επανήλθε φυσικά μετά από κάποιο διάστημα, πιθανότατα έχοντας πάρει κάποια θεραπεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν θα έγινε αντιληπτή η πραγματική φύση της ασθένειας (εάν όντως η υπόθεση που κάνω είναι αληθινή). Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο οι διαταραχές αυτές να μην διαγιγνώσκονται ή να διαφεύγουν της κλινικής προσοχής και να βαφτίζονται κατάθλιψη ή άλλη νόσος.

Για να μην υπάρχει καμιά παρανόηση, θα ήθελα να τονίσω ότι οι άνθρωποι με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές υψηλής λειτουργικότητας, είναι εξαιρετικά φιλήσυχοι και δεν είναι πιο πιθανό να διαπράξουν κάποιο έγκλημα συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, ούτε είναι πιο “επικίνδυνοι” γενικά. Στην πραγματικότητα συνήθως είναι πιο πιθανό να πέφτουν θύματα bullying ή κακοποίησης λόγω της φαινομενικής εσωστρέφειάς τους. Ωστόσο, η ικανότητά τους να πετάξουν ένα αεροπλάνο μάλλον είναι μειωμένη και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οι περισσότερες εταιρίες δεν θα απέκλειαν έναν υποψήφιο πιλότο με αυτή τη διάγνωση, εάν ήταν φυσικά εκ των προτέρων γνωστή (ή εάν οι εταιρίες έκαναν ως όφειλαν τη δουλειά τους κατά την επιλογή των υποψηφίων πιλότων). Οι άνθρωποι με τέτοια προβλήματα μπορεί να κάνουν πάρα πολλές δουλειές με μεγάλη επιτυχία προσφέροντας τόσο στον εαυτό τους όσο και στο κοινωνικό σύνολο, αλλά η ανάληψη μιας τόσο υπεύθυνης θέσης, όπως αυτή του πιλότου μπορεί να τους οδηγήσει σε υπερβολικό στρες ή άλλα προβλήματα (όπως άλλωστε και τους περισσότερους από εμάς που δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα!).

Παρά τον φιλήσυχο του χαρακτήρα των περισσότερων ανθρώπων, τις λίγες φορές που άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές μπορεί να τύχει να εκδηλώσουν βίαιη συμπεριφορά (όπως, υπενθυμίζω, μπορεί να συμβεί σε όλους μας), αυτή μπορεί να παίρνει συγκεκριμένες μορφές και να συνδέεται και με άλλες συνυπάρχουσες ψυχικές διαταραχές.

Το 2008 δύο συγγραφείς οι Newman & Ghaziuddin δημοσίευσαν μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των περιστατικών βίαιης ή εγκληματικής συμπεριφοράς σε ασθενείς με τέτοιες διαταραχές. Τα συμπεράσματα ήταν τα εξής : α) υπάρχουν 37 τέτοιες δημοσιευμένες περιπτώσεις στην Αγγλική βιβλιογραφία (πολύ λίγες, είναι η αλήθεια, επιβεβαιώνοντας το σπάνιο του θέματος, αν αναλογιστεί κανείς ότι 3 στα 1000 παιδιά μπορεί να έχουν κάποια συμπτώματα αυτού του τύπου), β) η πιθανότητα εγκληματικής συμπεριφοράς ήταν πιο πιθανή όταν συνυπήρχε και κάποια άλλη ψυχική διαταραχή. Αυτές οι συνυπάρχουσες διαταραχές είναι αρκετά συχνές και σε μια πρόσφατη μελέτη (Munesue et al. 2008) βρέθηκε ότι η πιο συχνή συνύπαρξη των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών είναι με διαταραχές της διάθεσης (κυρίως κυκλοθυμικού τύπου). Σε άλλη μελέτη στη Σουηδία οι Siponmaa και συνεργάτες (2001) βρήκαν ότι στις λίγες περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών που ενεπλάκησαν άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (μόλις 4 από ένα σύνολο 126 νέων με κάποια ψυχική διαταραχή), αυτές αφορούσαν κυρίως εμπρησμούς. Το τελευταίο εύρημα είναι αρκετά ενδιαφέρον, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο εμπρησμός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ή καταστροφικές συνέπειες και απώλειες ανθρώπινης ζωής, χωρίς ωστόσο ο εμπρηστής να έχει αίσθηση της πιθανής καταστροφής και του πόνου, που μπορεί να προκαλέσει.

Συνθέτοντας όλα τα κομμάτια του παζλ, μπορούμε να κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι ο Andreas Lubitz έπασχε από την παιδική του ηλικία από κάποια μορφή διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής υψηλής λειτουργικότητας και λίγο μετά την ενηλικίωσή του εμφάνισε επίσης στοιχεία διαταραχής της διάθεσης, πιθανότατα του τύπου της κυκλοθυμίας. Το τελευταίο συνάγεται α) από το ιστορικό άγχους και κατάθλιψης, που βίωσε νωρίς στη ζωή του κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής του, και β) από το γεγονός ότι η πρώην φίλη του ανέφερε συχνές “κυκλοθυμικές” συμπεριφορές, που μπορεί να μαρτυρούσαν την συναισθηματική αστάθεια που χαρακτηρίζει αυτές τις περιπτώσεις.

Λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο Andreas Lubitz ίσως να κατάλαβε γρήγορα ότι το όνειρό του να γίνει ο πιλότος που ονειρευόταν δεν θα ήταν εύκολο. Αυτό πρέπει να τον ματαίωσε, ενώ πρέπει να ήταν και ταπεινωτικό για την προσωπικότητά του ότι κάποια στιγμή αναγκάστηκε να δουλέψει και ως αεροσυνοδός. Όπως αναφέρει φίλος του: “He always had high ambitions but was considered to be second-league because he had been a flight attendant. He always wanted to fly long distance, above all to San Francisco or other US cities. But he was always put off. Only later was he eventually allowed to fly on European routes.” (http://bit.ly/1F3Cw0V).

Ίσως να άρχισε να πιστεύει ότι δεν θα του άξιζε να μείνει πιλότος β κατηγορίας. Ή ότι μπορεί η εταιρία του σκοπίμως να τον παρέκαμπτε και να μην τον υποστήριζε, όπως θα έπρεπε. Τότε μπορεί να άρχισε να εμφανίζει τις μεγαλομανιακές ιδέες ότι κάποια μέρα “θα με μάθει όλος ο κόσμος”, όπως είχε εκμυστηρευθεί στη φίλη του σύμφωνα με το BBC (http://bbc.in/1Datbqw). Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι θα μπορούσε να προβάρει τα όποια καταστροφικά πλάνα του στον εξομοιωτή πτήσης του υπολογιστή του και θα μπορούσε να είχε βρει χρόνο να εκλογικεύσει τους λόγους του εγχειρήματός του. Δεν αποκλείεται μια επιπρόσθετη ματαίωση στον επαγγελματικό ή στον διαπροσωπικό τομέα να τον όπλισε με την τελική του απόφαση να προκαλέσει στην πραγματικότητα μια μαζική καταστροφή, αντάξια της ματαιωμένης υπεροχής του και χωρίς συναίσθηση του πόνου, που μπορεί αυτό να προκαλούσε στους άλλους.

Φυσικά όλες αυτές είναι απλώς υποθέσεις εργασίας, μπορεί τίποτε από όλα αυτά να μην ισχύει. Η προσπάθεια κατανόησης του ακατανόητου είναι πάντα δύσκολη και πιθανώς ατελέσφορη, δικαιολογείται όμως από το τραγικό του γεγονότος και τον πιθανό τραυματικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει στον ψυχισμό εκατομμυρίων θεατών της τηλεόρασης, που συχνά ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Θα μπορούσε να έχει πάθει μια καρδιακή προσβολή ή μια επιληπτική κρίση και ένα περίεργο παιχνίδι της τύχης να ενεργοποίησε την αυτόματη κάθοδο. Ή να μην είχε καμιά απολύτως ψυχική διαταραχή και για έναν λόγο που πήρε για πάντα μαζί του να αποφάσισε να κάνει αυτό που έκανε. Ή να έγινε κάτι άλλο που επιμελώς μας κρύβουν. Αλλά εάν υπήρξε θέμα ψυχικής διαταραχής, η υπόθεση που αναπτύσσω πιο πάνω μου φαίνεται αρκετά πιο πιθανή από όσες άλλες διάβασα. Η συνέχεια της έρευνας θα μας διαφωτίσει καλύτερα για το τι ακριβώς συνέβη εκείνο το πρωί.

Κλείνοντας, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να στιγματίσει ως “επικίνδυνους” τους πολλούς και αξιαγάπητους συνανθρώπους μας που πάσχουν από διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Μακριά από εμένα αυτή η άποψη και σε καμία περίπτωση δεν την υποστηρίζω (όπως επίσης δεν υποστηρίζω και την άποψη της “κατάθλιψης” για τους ίδιους λόγους). Για να γίνω πιο σαφής, η υπόθεση που αναπτύσσω υποστηρίζει ότι ο Andreas Lubitz μπορεί να οδηγήθηκε στο καταστροφικό του εγχείρημα από τον συνδυασμό ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των ακόλουθων παραγόντων: “κάποιας μορφής διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής” + “κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον με αρκετά χρήματα και εφόδια” + “απόφαση να γίνει πιλότος” + “κυκλοθυμία και διαταραχές της διάθεσης” +“αδυναμία ελέγχου του εκπαιδευτικού συστήματος των πιλότων να ανιχνεύσει τα προβλήματα και να τον αποκλείσει από την εκπαίδευση”+ “ανεπάρκεια των υγειονομικών υπηρεσιών να αναφέρουν θέματα υγείας των πιλότων” + “ανεπάρκεια της ασφάλειας στα αεροπλάνα” +“ανεπάρκεια στην συστηματική και τακτική αξιολόγηση των εν ενεργεία πιλότων” = ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Από μόνος του κανένας παράγοντας δεν θα ήταν δυνατό να προκαλέσει αυτό το αποτέλεσμα.

Αντιλαμβανόμαστε τώρα όλοι ότι τέτοιος συνδυασμός θα είναι δύσκολο να ξαναπαρουσιαστεί αλλά τα παθήματα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνονται μαθήματα. Και αν κάτι μπορούμε να μάθουμε είναι ότι ίσως η ψυχολογική αξιολόγηση των πιλότων του μέλλοντος θα πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά και εξέταση της ενσυναίσθησης και της ικανότητας σύναψης καλών διαπροσωπικών σχέσεων και φυσιολογικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, όπως αυτό μπορεί να φανεί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ή της διαδικασίας εκπαίδευσης. Επίσης οι ιατρικές υπηρεσίες θα πρέπει να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν συστάσεις για το πότε θα πρέπει να αναφέρουν προς τις αρχές απόρρητα ιατρικά δεδομένα, που αφορούν ασθενείς που δουλεύουν σε επαγγέλματα υψηλής ευθύνης.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Εθελοντικές Δράσεις -ΕΚΨΥΕ & Δήμος Ιλίου



Η εθελοντική ομάδα της Ψυχο-Γηριατρικής Υπηρεσίας Πειραιά -ΕΚΨΥΕ σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου, πραγματοποίησε την Παρασκευή 20.3.2015 την καθιερωμένη τρίμηνη επίσκεψη στο 2ο ΚΑΠΗ του Δήμου Ιλίου για Ανίχνευση , Πρόληψη , Θεραπεία και Παρακολούθηση (follow -up) περιστατικών της Γ' Ηλικίας.











Στην ανωτέρω φωτογραφία εικονίζονται:
 η Κλινική Ψυχολόγος κ. Μ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ
ο Κοινωνικός Λειτουργός κ. Α. ΣΟΛΙΑΣ 
ο Νευρολόγος-Ψυχίατρος Δρ. Ν.Ε. ΔΕΓΛΕΡΗΣ
η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών 
& Υγείας του Δήμου Ιλίου κ. Α. ΑΛΕΒΙΖΟΥ
η Πρόεδρος του 2ου ΚΑΠΗ κ. ΛΑΤΤΑ
&
ένα ενεργό μέλος.

2nd Athens Science Festival







Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε το 2ο Αθηναϊκό Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων απο 17-22/3/2015.















Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Η θεραπεία δια των Αναπολήσεων (Reminiscence therapy)




Η μνήμη είναι ο «πυρήνας» της προσωπικής μας ιστορίας…

Από το λυκαυγές της ανθρωπότητας έγινε κατανοητό ότι η ανθρώπινη επαφή και σχέση μπορούν να ανακουφίσουν τον πάσχοντα από το ψυχικό και τον σωματικό πόνο, να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του και να τροποποιήσουν επί τα βελτίω την εσωτερική εικόνα του κάθε ατόμου για τον εαυτό του και για τον κόσμο.
Στις μέρες μας , η ανάγκη και η απαίτηση ολιστικής προσέγγισης των οργανικών ψυχιατρικών προβλημάτων της τρίτης και της τέταρτης ηλικίας έστρεψαν το ενδιαφέρον των ειδικών στις μη φαρμακευτικές θεραπείες. Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια , διευρύνεται η χρήση των μη φαρμακευτικών θεραπειών σε ψυχογηριατρικούς ασθενείς πέραν των ανοϊκών.

Οι μη φαρμακευτικές θεραπείες διακρίνονται σε δυο κατηγορίες :α) στις θεραπείες που απευθύνονται στον ίδιο τον ασθενή και β) στις θεραπείες που απευθύνονται στους φροντιστές του ασθενούς.

Οι πιο σημαντικές μη φαρμακευτικές θεραπείες είναι:

-Θεραπεία Προσανατολισμού στη Πραγματικότητα(ROT),

-Πρόγραμμα Νοητικής Ενδυνάμωσης (Εξάσκηση Μνήμης),

-Ψυχοθεραπεία δια των Αναπολήσεων (Reminiscence),

-Θεραπεία Επιβεβαίωσης (Assertiveness Training)

-Μουσικοθεραπεία

Ως γενικό σκοπό έχουν την βελτίωση της γνωστικής κατάστασης και της συμπεριφοράς , αλλά το πιο σημαντικό είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας.

Ψυχοθεραπεία δια των Αναπολήσεων (Reminiscence)

Η Θεραπεία αναπόλησης (Reminiscence therapy)ορίζεται από την American Psychological Association (APA) ως «η χρήση των ιστοριών ζωής – γραπτών, προφορικών ή και τα δύο» για τη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας. Η θεραπεία χρησιμοποιείται συχνά στους ηλικιωμένους.

Η Reminiscence είναι μια δομημένη διαδικασία καθοδηγούμενης ανάκλησης ευχάριστων κυρίως εμπειριών και γεγονότων από τη ζωή του ασθενούς. Γυρνώντας πίσω στο παρελθόν , τα άτομα δεν επαναφέρουν απλά αναμνήσεις αλλά βιώνουν ξανά όσα έζησαν μέσα από οπτικά, ακουστικά, οσφρητικά, γευστικά και απτικά ερεθίσματα. Πρόκειται για μια λεκτική ή μη λεκτική προσπάθεια ανάκλησης γεγονότων της ζωής ενός ατόμου , έτσι ώστε να συνδεθεί το παρελθόν με το παρόν, δίνοντας έμφαση όχι τόσο στο τρέχον αντικειμενικό παρόν του συμβατικού μας χρόνου αλλά στο «παρελθοντικό» παρόν του συγκεκριμένου ασθενούς. Προσδίδουμε ,δηλαδή, αναπτυξιακή προοπτική στη θεραπευτική ανάδυση του «βιωθέντος» συναισθήματος των παιδικών χρόνων, των σχολικών «αταξιών» , των εφηβικών φλερτ , του πρώτου διορισμού ,κ.α. Ο καθηγητής Faith Gibson ( University of Ulster) τονίζει σχετικά: ΄΄Encouraging older people to recall their own past and to share their rich recollections with others accords them time and respect, sheds light on another time in history and provides wise reflections on their present way of life, building mutual understanding and appreciation΄΄ ( ΄΄ Ενθαρρύνοντας τους ηλικιωμένους να ανακαλέσουν το παρελθόν τους και να μοιραστούν τις πλούσιες αναμνήσεις τους , τους προσφέρει σεβασμό, φωτίζει άλλη χρονική περίοδο της ζωής τους και τους προμηθεύει σοφές επιλογές στο παρόν κτίζοντας την κατανόηση και την εκτίμηση).

Η Reminiscence έχει διευρύνει τους ορίζοντες στη φροντίδα ατόμων με άνοια. Στην άνοια τύπου Alzheimer , ενώ υπάρχει έκπτωση της μνήμης και αδυναμία των ασθενών να καταγράψουν νέες πληροφορίες και να τις διατηρήσουν , η μακρόχρονη μνήμη συνήθως διατηρείται. Γι’ αυτό οι ασθενείς αυτοί είναι σε θέση να ανακαλούν γεγονότα από το παρελθόν τους και να επιστρέφουν σε αυτό. Στη διατήρηση της μακρόχρονης μνήμης βασίζεται η θεραπεία Reminiscence. Η βασική ιδέα είναι ότι εφόσον δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το άτομο στο δικό μας παρόν , έχουμε τη δυνατότητα να το ακολουθήσουμε στο δικό του παρόν. Προσπαθούμε να πάμε πίσω στο δικό του παρελθόν , να συζητήσουμε μαζί για αυτά που έχει βιώσει και ακόμη θυμάται πολύ καλά, να μας μιλήσει για τις αναμνήσεις του, δηλαδή αυτή η μέθοδος αποτελεί μια «πόρτα» ένα πέρασμα στο κόσμο του ασθενούς με άνοια. Το άτομο με άνοια λαμβάνεται υπ’ όψιν ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα με ιδιαίτερες ανάγκες και με ιστορία ζωής. Μέσω της μεθόδου αυτής προάγεται το άτομο και όχι η ασθένεια του(Bruce, 1998).

Κάθε συνέδρια οργανώνεται γύρω από ένα θέμα , ετσι ώστε να υπάρχει κάθε φορά μια βάση από την οποία να ξεκινά η συζήτηση. Για παράδειγμα θέματα που μπορεί να αναπτύσσονται είναι : ημέρες στο σχολείο ,το μέρος στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, σπουδές, γάμος, κ.α. Η μέθοδος Reminiscence είναι μια δημιουργική μέθοδος και γι’ αυτό ακριβώς είμαστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουμε διάφορους τρόπους ώστε να κινητοποιήσουμε τα άτομα με άνοια. Στους τρόπους έκφρασης μπορούμε να περιλάβουμε τη ζωγραφική, τη παντομίμα, το παίξιμο ρόλων , την ποίηση , το τραγούδι και τη μουσική(Bruce, 1998). Επίσης εκτός από τα παραπάνω μέσα χρησιμοποιούμε φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό. Όλα τα μέσα στοχεύουν στο να γίνεται χρήση όλων των αισθήσεων.

Η θεραπεία δια των αναπολήσεων είναι σημαντική γιατί στοχεύει:
  • Στην ενδυνάμωση και στη πρόκληση της ευχαρίστησης των συμμετεχόντων και ετσι είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ποιότητα ζωής και της ποιότητας της φροντίδας (Woodrow, 1998).
  • Στην ανάπτυξη της επικοινωνίας με τον ασθενή με άνοια
  • Στη κοινωνικοποίηση του ασθενή και στη μείωση της απομόνωσης
  • Στη διατήρησης της λειτουργικότητας του ασθενή και της κοινωνικότητας του
  • Στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων
  • Στη διατήρηση ή τη δημιουργία (όπου έχει χαθεί) της ταυτότητας του ασθενή ως ξεχωριστή και ιδιαίτερη προσωπικότητα
  • Στην ανάπτυξη σχέσης και επικοινωνίας ανάμεσα στον ασθενή και το κοινωνικό περιβάλλον
  • Στη βελτίωση της αυτό-εκτίμησης του ασθενή
  • Στη διατήρηση των λειτουργιών και των ικανοτήτων που δεν έχουν διαταραχθεί από τη νόσο
  • Στην ανάπτυξη του αισθήματος της προσφορας




Επιμέλεια -Προσαρμογή κειμένου : 
Μάντω Γ. Καραμπέρη,Κλινική Ψυχολόγος -Ψυχοθεραπεύτρια

Πηγές:

1.Τσολάκη Μ., Καζής Α. Στο Άνοια, Ιατρική και Κοινωνική Πρόκληση. University Studio Press.Θεσσαλονίκη 2005.

2. http://en.wikipedia.org/wiki/Reminiscence_therapy


Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Πως θα διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας








Μετά από ένα χωρισμό, μια κακή κριτική, μια δυσκολία στο γραφείο, τι κάνετε για να αποκτήσετε συναισθηματική ισορροπία και να αισθανθείτε καλύτερα;

Οι περισσότεροι επιλέγουν να μην εκφράσουν τα συναισθήματά τους αμέσως ή να τα καταπιέσουν. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να μην είναι εμφανής, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνει 4 συγκεκριμένες πρακτικές.

Οι περισπασμοί, οι αναλύσεις, η αναζήτηση ευθυνών, οι κακές συνήθειες είναι τρόποι για να αποφύγει κανείς τα συναισθήματα του:

1.Περισπασμοί: Ο πιο κοινός τρόπος για να αποφύγουμε τα συναισθήματά μας είναι να ‘ξεχαστούμε’ βλέποντας τηλεόραση, πηγαίνοντας γυμναστήριο, σερφάροντας στο διαδίκτυο ή μιλώντας στο τηλέφωνο.

2.Αλκοόλ και κακές συνήθειες: Το αλκοόλ, τα γλυκά, τα ψώνια, ο τζόγος και οι καταχρήσεις είναι ένας τρόπος να ‘μουδιάσετε’ τα συναισθήματά σας και να μην σκέφτεστε τα προβλήματά σας.

3.Αναζητάτε ευθύνες; Όταν θέλουμε να ρίξουμε την ευθύνη για τον τρόπο που αισθανόμαστε σε κάποιον άλλο, εστιάζουμε περισσότερο στο ΄γιατί’ παρά στο ‘πως’ θα το αντιμετωπίσουμε.

4.Αναλύουμε: Όπως συμβαίνει και με την αναζήτηση ευθυνών, έτσι και η αναζήτηση των αιτιών μπορεί να μας απομακρύνει από την σωστή έκφραση των συναισθημάτων μας.

Όλες αυτές οι στρατηγικές δεν λειτουργούν θετικά για την συναισθηματική μας ισορροπία, γιατί είναι όλες τακτικές που δεν απέχουν πολύ από το γνωστό «τα βάζουμε όλα κάτω από το χαλάκι». Τι πρέπει να κάνουμε για να μην αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας αλλά να τα αντιμετωπίζουμε και να τα εκφράζουμε;

Οι ειδικοί προτείνουν 5 βήματα για να μπορέσουμε να αισθανθούμε , όλα όσα μας συμβαίνουν:
1.Να τα εντοπίσουμε: Τα συναισθήματα είναι εντυπώσεις και ενέργειες του οργανισμού μας και όταν επιτρέπουμε να βγουν προς τα έξω, προκύπτουν φυσικά και γρήγορα. Όταν τα εντοπίζουμε, τα αισθανόμαστε φυσιολογικά και δεν τα εγκλωβίζουμε.

2.Τα κατηγοριοποιούμε: Υπάρχουν 5 βασικά συναισθήματα: ο θυμός, ο φόβος, η λύπη, η χαρά και η σεξουαλική διάθεση. Φυσιολογικά τα αντιλαμβανόμαστε σε διαφορετικά σημεία του σώματός μας. Για παράδειγμα ο θυμός ‘χτυπάει’ την πλάτη, τον λαιμό και το σαγόνι. Η λύπη ‘χτυπάει’ το στήθος, τον λαιμό, τα μάτια, ενώ ο φόβος το στομάχι...

3.Αγάπη: Αφού έχουμε αντιληφθεί και κατηγοριοποιήσει το συναίσθημά μας πρέπει και να το ‘αγκαλιάσουμε’. Τα συναισθήματά μας είναι φυσιολογικά και πρέπει να τα αγαπάμε. Αναπνεύστε, επικοινωνήστε το συναίσθημα και απελευθερώστε την συσσωρευμένη ενέργεια που έχει δημιουργηθεί. Έτσι θα μπορέσετε να το εκφράσετε σωστά. Μιλήστε για αυτά...

4.Αναζήτηση: Κάποιες φορές καλό είναι να αναζητήσουμε την πηγή δημιουργίας του συναισθήματος. Για παράδειγμα αν έχουμε μόλις χωρίσει, σίγουρα αισθανόμαστε λύπη. Αν ο λόγος που εξακολουθούμε να είμαστε λυπημένοι είναι ο φόβος της απόρριψης ή της μοναξιάς, τότε σίγουρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να εκφράσουμε διαφορετικό συναίσθημα, αλλά και να μην επιτρέψουμε μια σκέψη να πυροδοτεί τα συναισθήματά μας.

5.Γνώση: Όταν δεν έχουμε συναισθηματική ισορροπία στη ζωή μας συνήθως φταίει κάποιο καταπιεσμένο συναίσθημα. Αναγνωρίστε το και αντιμετωπίστε το. Ο θυμός συνήθως μας λέει ότι κάτι πρέπει να σταματήσουμε. Η λύπη ότι κάτι πρέπει να απελευθερώσουμε, ο φόβος ότι κάτι πρέπει να γνωστοποιηθεί, η χαρά ότι κάτι πρέπει να γιορτάσουμε και η σεξουαλική διάθεση ότι κάτι πρέπει να δημιουργήσουμε. Τόσο απλά!!!

(Καθημερινή:  12.03.2015) 

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Προτάσεις Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά για την εισαγωγή στα πέντε (5) Πρότυπα – Πειραματικά Γυμνάσια


Σύνδεσμος ΑποφοίτωνΙωνιδείου Σχολής Πειραιά





Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά ανταποκρινόμενος στην από 5/3/2015 Αριθμ.Πρωτ.:36579/Δ6 επιστολή – εγκύκλιο του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, υπέβαλλε εγγράφως τις προτάσεις του επί των κριτηρίων και του τρόπου εισαγωγής των μαθητών/τριών στην Α΄ τάξη των πέντε Π.Π.Γ που θα χαρακτηριστούν ως Πρότυπα. Οι προτάσεις αυτές σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργού διαβιβάστηκαν στη συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 13.30 στην Ιωνίδειο Σχολή

Ακολουθεί η επιστολή: http://goo.gl/6vM3kk

Επιστολή Συλλόγων Αποφοίτων Προτύπων - Πειραματικών Σχολείων στον Υπουργό Παιδείας

Αγαπητοί Συναπόφοιτοι και φίλοι του Συνδέσμου,

Σας επισυνάπτουμε την κοινή επιστολή των Προέδρων Συλλόγων Αποφοίτων Προτύπων -Πειραματικών Σχολείων όπως τελικώς υπεβλήθη στα Πρωτόκολλα:

α) Του Υπουργού Παιδείας με αρ. Πρωτ. 2010/10.3.2015
β) Του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας με αρ. Πρωτ. 856/10.3.2015

Στις 24 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις των Προέδρων των Αποφοίτων της Βαρβακείου, του Πειραματικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά , Α΄ Προτύπου –Πειραματικού Αθηνών, της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και του Ζάνειου Πειραματικού με θέμα τις εξελίξεις στα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία.

Αφού υπήρξε συζήτηση ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση με βάση τα δεδομένα που έως τώρα είναι γνωστά για την εξέλιξη του θεσμού των Προτύπων – Πειραματικών συντάχθηκε η κοινή επιστολή που σας επισυνάπτουμε, και διερευνάται η δυνατότητα οργάνωσης μιας κοινής συνέντευξης τύπου με κύριο θέμα την παρουσίαση ενός σχεδίου δράσης για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των Προτύπων – Πειραματικών....http://goo.gl/g3eRL4 (κάντε κλικ για να διαβάσετε το άρθρο)

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Εξελίξεις στο Θέμα των Προτύπων - Πειραματικών Σχολείων


Σύνδεσμος Αποφοίτων  Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά





Με την παρούσα ανακοίνωση θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τις τελευταίες 20 μέρες γίνεται μια σημαντική προσπάθεια να διατηρήσουμε το θεσμό του Πρότυπου-Πειραματικού Σχολείου.

Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΔΣ Κώστας Μπουρλετίδης και ο Αντιπρόεδρος Κώστας Βουτσινάς σε 2 συσκέψεις με άλλα Πρότυπα Σχολεία (Πειραματικό, Βαρβάκειο, Ευαγγελική Σχολή, Ζωσιμάια, 1ο Αθηνών (Γεννάδιος), Ζάνειο) με στόχο να οργανωθεί κοινό πλαίσιο θέσεων και να προταθούν λύσεις στην ηγεσία του Υπουργείου.

Ο επόμενος στόχος θα είναι μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας μια κοινή συνέντευξη τύπου ώστε να παρέχουμε μια πρόταση λύσης που θα βοηθήσει στην απεμπλοκή από την προβληματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.

Ενδιάμεσα των συσκέψεων ο Υπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση να διατηρηθούν τα 5 ιστορικά σχολεία ως πρότυπα με εξετάσεις (μόνο από το δημοτικό σε γυμνάσιο μεταξύ των οποίων και η Ιωνίδειος) και τα υπόλοιπα 55 να γίνουν Πειραματικά με κλήρωση...

Βέβαια, ζητήθηκε το κόστος της οργάνωσης αυτών των εξετάσεων να αναληφθεί από τα σχολεία και όχι από το Υπουργείο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει το κόστος να αναληφθεί εσωτερικά. Φανταστείτε πχ 800 μαθητές από δημοτικό σε γυμνάσιο στις εξετάσεις της Ιωνιδείου επί 3 μαθήματα =2400 κόλλες επί 0,5 ευρώ η διόρθωση της κόλλας..μόνο 1200 ευρώ η διόρθωση των γραπτών

Ο Υπουργός Παιδείας ζήτησε οι εξετάσεις να οργανωθούν από τα σχολεία με τη συμμετοχή του συλλόγου αποφοίτων αν υπάρχει. Θέληση όλων είναι να διατηρηθεί ο τρόπος εισαγωγής μέσω εξετάσεων και παράλληλα να διατηρηθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Στις 5 Μαρτίου 2015, με επιστολή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας ζητά από τα πέντε σχολεία να αποφασίσουν πως θα γίνει η εισαγωγή των μαθητών στην Α’ Γυμνασίου και ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ζητά αν υπάρχει σύλλογος αποφοίτων στο σχολείο να καταθέσει εγγράφως τις απόψεις του, που θα διαβαστούν επισήμως στο σχολικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ των άλλων:.. «Α) Συνεδρίαση Σχολικού Συμβουλίου (άρθρο 51 του νόμου 1566/1985) Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, το Δ.Σ. του Συλλόγου γονέων, οι εκπρόσωποι του 15/μελούς συμβουλίου των μαθητών/τριών (που θα ορισθούν με απόφαση του 15/μελούς) και ο εκπρόσωπος του Δήμου θα ανταλλάξουν απόψεις όσον αφορά τα κριτήρια και τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών/τριών στην Α΄ Γυμνασίου. Για όποια γυμνάσια υπάρχουν σύλλογοι αποφοίτων, μπορούν να καταθέσουν εγγράφως την άποψή τους στη Διεύθυνση του γυμνασίου και αυτή να ακουστεί στη συνεδρίαση του Σχολικού Συμβουλίου. Η συνεδρίαση αυτή θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα.»

Ο Διευθυντής του Προτύπου-Πειραματικού Γυμνασίου της Ιωνιδείου κ. Άνθης ζήτησε από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων να καταθέσουμε την πρότασή μας μέχρι την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015.

Είναι σημαντικό γιατί για πρώτη φορά η ηγεσία του Υπουργείου μας αναγνωρίζει τους το ρόλο των αποφοίτων και ζητά την ενεργή εμπλοκή τους, κάτι που ποτέ δεν έκανε η προϋπάρχουσα ΔΕΠΠΣ. ”.

Σκοπός μας είναι να καταγράψουμε τις προτάσεις όλων των αποφοίτων και να διαμορφώσουμε ένα κείμενο θέσεων το οποίο και θα υποβληθεί στο σχολείο την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015.

Θα περιμένουμε τις προτάσεις όλων των συναποφοίτων στα email: convout@gmail.com (Κώστας Βουτσινάς, Αντιπρόεδρος ΣΑΙΣΠ) pkalavros@gmail.com (Παναγιώτης Καλαβρός, Γεν. Γραμματέας ΣΑΙΣΠ)

Εκ μέρους του ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας

Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης                      Παναγιώτης Καλαβρός

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

8 Κανόνες για την κατάκτηση της ΕΥΤΥΧΙΑΣ της νεαρής γυναίκας






Η ευτυχία είναι εύθραστη και φευγαλέα , επειδή μπορεί να τη ζήσει κανείς μόνο σε ορισμένες στιγμές. Αν μπορούσαμε να την απολαμβάνουμε αδίακοπα , θα έχανε την αξία της αφου μπορούμε να την αντιληφθούμε μονάχα ως αντίθεση.


Έπειτα απο μια εβδομάδα με συννεφιά , η ηλιόλουστη ημέρα μας φαίνεται σαν θαύμα της Δημιουργίας. Κατά τον ίδιο τρόπο αισθανόμαστε τη χαρά πιο λαμπερή όταν βγαίνουμε απο το πηγάδι της θλίψης . 
Τα δυο συναισθήματα αλληλοσυμπληρώνονται και χρειάζονται το ένα το άλλο γιατί ούτε η μελαγχολία είναι αιώνια ούτε θα μπορούσαμε να υποφέρουμε εκατό χρόνια ευτυχία.

Ένας απο τους παράγοντες  του στρες της σύγχρονης κοινωνίας είναι ακριβώς αυτό : το να πιστεύουμε οτι έχουμε την υποχρέωση να είμαστε ευτυχισμένοι πάντα και παντού.

Αντίθετα προς αυτή την ψευδή και παιδαριώδη οπτική γωνία, ο Νίτσε μας υπενθυμίζει πως η ευτυχία δίνεται σε αναλαμπές...

Ωστόσο....

Τελικά αναρωτιέμαι υπάρχει μαγική συνταγή για την ευτυχία; 

Υπάρχουν μια σειρά από συμβουλές τις οποίες αν ακολουθήσουμε και θα αρχίσουμε να βλέπουμε το ποτήρι γεμάτο; 

1.Η "απληστία" δεν είναι υγιής

Πολλές νεαρές γυναίκες θέλουν να πάνε σε ένα καλό κολέγιο, να βρούν μια καλή δουλειά,  μια καλή σχέση, τον τέλειο σύντροφο και να είναι καλές μητέρες δηλαδή να έχουν όλα αυτά που ονειρεύονται…

Πολλές φορές η πραγματικότητα είναι διαφορετική και η έλλειψη ευελιξίας και προσαρμογής καθώς και οι υψηλές προσδοκίες τόσο από τους εαυτούς τους, όσο και από τους άλλους μπορεί να τους προκαλέσει εσωτερική/ψυχολογική αναστάτωση! Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τείνουν να προβάλλουν μη ρεαλιστικά γυναικεία πρότυπα ομορφιάς, τα οποία προκαλούν άγχος και ανασφάλεια στη σύγχρονη γυναίκα που πασχίζει να τα φτάσει αλλά δεν μπορεί.

2.Αγοράστε περισσότερες εμπειρίες… λιγότερα υλικά αγαθά!

Τα υλικά αγαθά φέρνουν την ευτυχία;;; (σημαντικός προγνωστικός δείκτης της έλλειψης της).

Μία μελέτη εξέτασε τις στάσεις ζωής (ικανοποίηση από τη ζωή, φιλοδοξίες κλπ) 12.000 νεαρών ατόμων όταν ήταν δεκαοχτώ και στην ηλικία των τριάντα επτά. Εκείνοι οι οποίοι είχαν εκφράσει φιλοδοξίες για απόκτηση κυρίως υλικών αγαθών (π.χ. σπίτι , αυτοκίνητο, ακριβά ρούχα κλπ) ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους δύο δεκαετίες αργότερα (Nickerson, Schwartz, Diener, & Kahneman, 2003).

3.Ζήσε το σήμερα …

Αν διαρκώς είστε στραμμένοι προς το μέλλον, στα υπέροχα πράγμα που ελπίζετε να γίνουν, στα επιτεύγματα που ελπίζετε ότι θα καταφέρετε, στους όρους που ελπίζετε ότι θα ισχύουν για να εξασφαλίσετε χαρά, ηρεμία, ισορροπία, ευτυχία, επίσης κάνετε λάθος!
Μάθετε να ζείτε στο παρόν σας, να το χαίρεστε, να δημιουργείτε, να αντλείτε χαρά, ευτυχία, ηρεμία και αισιοδοξία από αυτό.

4.Πάρε το ρίσκο. Ανέλαβε την ευθύνη…

Μη φοβάστε τις αλλαγές, αγκαλιάστε τις!
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές και θα ήθελαν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Αυτό όμως είναι εγγύηση ότι τίποτα δε θα προχωρήσει, γιατί τόσο η ίδια η φύση όσο και η ανθρώπινη ζωή είναι συνυφασμένες με την αλλαγή! 
 Αλλαγή σημαίνει νέες ευκαιρίες, αυτοβελτίωση, νέοι δρόμοι και ορίζοντες. Ακόμα και αν εξαρχής δεν είναι ξεκάθαρο προς τα πού οδηγεί η αλλαγή, οι επιλογές σας μπορούν να σας οδηγήσουν στο σωστό μονοπάτι. Η αδράνεια, πάντως, δεν οδηγεί πουθενά!

5.Οι προσδοκίες των άλλων για εμάς μπορεί να μας δυσκολεύουν…

•Τι θα σκέφτονται οι άνθρωποι για μένα;
•** Πρέπει να είμαι τέλεια.
•** Πρέπει να επιτύχω περισσότερα.
•** Μπορώ να τα χειριστώ όλα μόνη μου.


6.Η τελειότητα δεν υπάρχει!Το να προσπαθείς να τα κάνεις όλα τέλεια μπορεί να στερήσει από εσένα τη δημιουργικότητα σου!

7.Δώρα ζωής …ανακαλύψτε τα!
Μην προσπερνάτε όλα τα καλά σαν να είναι δεδομένα και μην επικεντρώνεστε αποκλειστικά στα αρνητικά σαν να υπάρχουν μόνο αυτά! 
 Μάθετε να εκτιμάτε κάθε τι στη ζωή σας, μικρό ή μεγάλο, σημαντικό ή ασήμαντο. Μάθετε να νιώθετε  και να εκφράζετε ευγνωμοσύνη για αυτό που είστε, αυτά που έχετε, για το δώρο της ζωής.

8.Απέφυγε τις παγίδες της ευτυχίας…
Μύθοι : θα είμαι ευτυχισμένη ΟΤΑΝ …..
• ΌΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΩ Ή ΒΡΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΣΧΕΣΗ
• ΌΤΑΝ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ (κατάθλιψη, άγχος)
• ΌΤΑΝ ΚΑΝΩ ΠΑΙΔΙΑ
• ΌΤΑΝ ΧΑΣΩ ΒΑΡΟΣ΄( ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία, διαταραχές διατροφής)
• ΌΤΑΝ ΒΡΩ ΆΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ/ΠΑΡΩ ΠΡΟΑΓΩΓΗ…
• ΌΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΑΓΑΠΟΥΝ! (θυμός, απογοήτευση)

Κάποια πολιτιστικά στοιχεία ενισχύουν αυτούς τους μύθους , κάνοντας τις γυναίκες να πιστεύουν ότι θα κατακτήσουν την ευτυχία μόλις ξεπεράσουν αυτά τα ορόσημα…



Η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας, στον τρόπο που εμείς οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε τη ζωή.



Μετάφραση -επιμέλεια κειμένου : Μάντω Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ -Κλινική Ψυχολόγος -Ψυχοθεραπευτρια CBT, M.Sc. Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών-ΕΚΠΑ.

Πηγές :
3. Νίτσε , 99 Μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας . Άλλαν Πέρσυ, Εκδόσεις Πατάκη, 2011, Αθήνα.



Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Μία ευκαιρία παραπάνω






ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

 01.03.2015 

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Είναι μάλλον εκτός τρέχουσας επικαιρότητας. Γράφτηκαν τόσα σχόλια για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία και την περί αριστείας αντίληψη του νέου υπουργού Παιδείας, που το θέμα έχει πλέον «καεί» (όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα). Ξεθύμανε. Εγιναν και επισήμως ανακοινώσεις την περασμένη εβδομάδα· τα Πειραματικά (55 σε όλη την Ελλάδα) διαχωρίστηκαν από τα Πρότυπα (5), ορίστηκε και ο τρόπος εισαγωγής (με κλήρωση και όχι με εξετάσεις).

Και τι απέμεινε από όλον αυτόν τον ορυμαγδό; Η επιθυμία να καταργηθούν οι εξετάσεις; Ή μήπως η αξιολόγηση; Ή η αριστεία; Αντιφατικές και ασαφείς μοιάζουν οι εξαγγελίες, σαν να ήταν ένα γινάτι, όλο αυτό, της νέας ηγεσίας. Εκτοξεύτηκε στην κορυφή της επικαιρότητας για περίπου μία εβδομάδα η ανατροπή της εύρυθμης λειτουργίας, μόλις τριετούς, ενός θεσμού που άνοιγε τον βηματισμό του στο μέλλον, προσπαθώντας να δώσει ώθηση στη δημόσια εκπαίδευση συνολικά. Γιατί τα ΠΠ είναι δημόσια σχολεία. Ας μην το προσπερνάμε. Και κέρδιζαν χρόνο με τον χρόνο την εμπιστοσύνη μαθητών και γονέων. Φαινόταν από τη συμμετοχή στις εξετάσεις τους.

Ομως, είπαμε. Πάει αυτό. Τελείωσε. «Εκτελέστηκε» αναιτίως (όπως αποδεικνύεται, μετά και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας). Τι απομένει εκτός από την απορία γιατί να αρχίσει η θητεία του κ. Μπαλτά με την αποδόμηση ενός θεσμού (επιμέρους, στο σύνολο των προβλημάτων της εκπαίδευσης), ο οποίος πορευόταν και βελτιωνόταν; Γιατί;

Στα Πρότυπα και Πειραματικά, όμως, δεν επιστρέφουμε για να αναμασήσουμε τα ποικιλοτρόπως σχολιασμένα. Δεν έχουμε –και δεν δόθηκαν αρμοδίως– απαντήσεις. Παραμένουν μόνο, δυσάρεστα, ερωτήματα.

Στη σημερινή έκδοση του «Κ» υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ (της Μανίνας Ντάνου) στο Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, όπου φοιτούν 240 παιδιά από περιοχές της δυτικής Αττικής που έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Το λύκειο αυτό είχε πέρυσι τους περισσότερους αριστούχους εισακτέους στα ΑΕΙ (δέκα συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια), μαθητές που αναδείχθηκαν πρώτοι στην περιοχή, με επιτυχίες σε Ολυμπιάδες φυσικής και μαθηματικών, πρωτιές στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Λυσίας», μαθητές που έχουν βραβευτεί και για τα θεατρικά ή τα ρεπορτάζ τους σε μαθητικά έντυπα. Ενα σχολείο αρίστων.

Ο διευθυντής του, Παναγιώτης Τσακρής, δηλώνει ότι η κρίση έχει κάνει την ανάγκη των γονέων για ένα καλό σχολείο ακόμη μεγαλύτερη. «Χρήματα για ιδιωτικά, ειδικά στις περιοχές μας, δεν υπάρχουν. Εδώ οι μισοί γονείς είναι άνεργοι. Δεν μπορείς να στείλεις εύκολα το παιδί στο φροντιστήριο ή για ιδιαίτερα, μόνη διέξοδος είναι το καλό σχολείο». Οι 25 διδάσκοντες δουλεύουν και τα απογεύματα σε ομίλους για θέατρο, μαθηματικά, φυσική, περιβάλλον, δημιουργική γραφή κ.λπ., στους οποίους μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά που δεν φοιτούν στο σχολείο. Το σχολείο κάνει, επίσης,συνεργασίες με πανεπιστήμια, έρευνες, ημερίδες.

Ομως η πιο πηγαία και αποτελεσματική υπεράσπιση του θεσμού προκύπτει από την πλευρά των μαθητών: «Οταν ήρθα εδώ, περίμενα ότι θα βρω “φυτά”», λέει η Εύα από την Α΄ Λυκείου. «Αλλά βρέθηκα προ εκπλήξεως. Εδώ δεν με βλέπουν σαν εξωγήινη επειδή θέλω να διαβάσω. Ο διευθυντής του γυμνασίου με προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα, δεν θα είμαι η καλύτερη, όμως εγώ προτιμώ να υπάρχουν καλύτεροι από εμένα, γιατί στο τέλος εκείνους θα συναγωνιστώ». «Ο καλός μαθητής ποτέ δεν χάνεται, απλώς σε αυτό το σχολείο έχει μία ευκαιρία παραπάνω», συμπληρώνει ο Αναστάσης της Γ΄ Λυκείου.

Χωρίς υπερβολές ή φόρτιση, οι μαθητές περιγράφουν το βίωμά τους. Πείθουν ότι η αριστεία είναι, τελικά, ένας τρόπος σκέψης που παράγεται και καλλιεργείται όπου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και άνθρωποι, διδάσκοντες και διδασκόμενοι. Τι σημαίνει άριστοι; Ανοιχτοί στην κριτική και στην αξιολόγηση, αλλεργικοί στις «ρετσινιές», απ’ όπου κι αν προέρχονται.



Πηγή:http://www.kathimerini.gr/805137/opinion/epikairothta/politikh/mia-eykairia-parapanw