Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

8 Κανόνες για την κατάκτηση της ΕΥΤΥΧΙΑΣ της νεαρής γυναίκας






Η ευτυχία είναι εύθραστη και φευγαλέα , επειδή μπορεί να τη ζήσει κανείς μόνο σε ορισμένες στιγμές. Αν μπορούσαμε να την απολαμβάνουμε αδίακοπα , θα έχανε την αξία της αφου μπορούμε να την αντιληφθούμε μονάχα ως αντίθεση.


Έπειτα απο μια εβδομάδα με συννεφιά , η ηλιόλουστη ημέρα μας φαίνεται σαν θαύμα της Δημιουργίας. Κατά τον ίδιο τρόπο αισθανόμαστε τη χαρά πιο λαμπερή όταν βγαίνουμε απο το πηγάδι της θλίψης . 
Τα δυο συναισθήματα αλληλοσυμπληρώνονται και χρειάζονται το ένα το άλλο γιατί ούτε η μελαγχολία είναι αιώνια ούτε θα μπορούσαμε να υποφέρουμε εκατό χρόνια ευτυχία.

Ένας απο τους παράγοντες  του στρες της σύγχρονης κοινωνίας είναι ακριβώς αυτό : το να πιστεύουμε οτι έχουμε την υποχρέωση να είμαστε ευτυχισμένοι πάντα και παντού.

Αντίθετα προς αυτή την ψευδή και παιδαριώδη οπτική γωνία, ο Νίτσε μας υπενθυμίζει πως η ευτυχία δίνεται σε αναλαμπές...

Ωστόσο....

Τελικά αναρωτιέμαι υπάρχει μαγική συνταγή για την ευτυχία; 

Υπάρχουν μια σειρά από συμβουλές τις οποίες αν ακολουθήσουμε και θα αρχίσουμε να βλέπουμε το ποτήρι γεμάτο; 

1.Η "απληστία" δεν είναι υγιής

Πολλές νεαρές γυναίκες θέλουν να πάνε σε ένα καλό κολέγιο, να βρούν μια καλή δουλειά,  μια καλή σχέση, τον τέλειο σύντροφο και να είναι καλές μητέρες δηλαδή να έχουν όλα αυτά που ονειρεύονται…

Πολλές φορές η πραγματικότητα είναι διαφορετική και η έλλειψη ευελιξίας και προσαρμογής καθώς και οι υψηλές προσδοκίες τόσο από τους εαυτούς τους, όσο και από τους άλλους μπορεί να τους προκαλέσει εσωτερική/ψυχολογική αναστάτωση! Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τείνουν να προβάλλουν μη ρεαλιστικά γυναικεία πρότυπα ομορφιάς, τα οποία προκαλούν άγχος και ανασφάλεια στη σύγχρονη γυναίκα που πασχίζει να τα φτάσει αλλά δεν μπορεί.

2.Αγοράστε περισσότερες εμπειρίες… λιγότερα υλικά αγαθά!

Τα υλικά αγαθά φέρνουν την ευτυχία;;; (σημαντικός προγνωστικός δείκτης της έλλειψης της).

Μία μελέτη εξέτασε τις στάσεις ζωής (ικανοποίηση από τη ζωή, φιλοδοξίες κλπ) 12.000 νεαρών ατόμων όταν ήταν δεκαοχτώ και στην ηλικία των τριάντα επτά. Εκείνοι οι οποίοι είχαν εκφράσει φιλοδοξίες για απόκτηση κυρίως υλικών αγαθών (π.χ. σπίτι , αυτοκίνητο, ακριβά ρούχα κλπ) ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους δύο δεκαετίες αργότερα (Nickerson, Schwartz, Diener, & Kahneman, 2003).

3.Ζήσε το σήμερα …

Αν διαρκώς είστε στραμμένοι προς το μέλλον, στα υπέροχα πράγμα που ελπίζετε να γίνουν, στα επιτεύγματα που ελπίζετε ότι θα καταφέρετε, στους όρους που ελπίζετε ότι θα ισχύουν για να εξασφαλίσετε χαρά, ηρεμία, ισορροπία, ευτυχία, επίσης κάνετε λάθος!
Μάθετε να ζείτε στο παρόν σας, να το χαίρεστε, να δημιουργείτε, να αντλείτε χαρά, ευτυχία, ηρεμία και αισιοδοξία από αυτό.

4.Πάρε το ρίσκο. Ανέλαβε την ευθύνη…

Μη φοβάστε τις αλλαγές, αγκαλιάστε τις!
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές και θα ήθελαν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Αυτό όμως είναι εγγύηση ότι τίποτα δε θα προχωρήσει, γιατί τόσο η ίδια η φύση όσο και η ανθρώπινη ζωή είναι συνυφασμένες με την αλλαγή! 
 Αλλαγή σημαίνει νέες ευκαιρίες, αυτοβελτίωση, νέοι δρόμοι και ορίζοντες. Ακόμα και αν εξαρχής δεν είναι ξεκάθαρο προς τα πού οδηγεί η αλλαγή, οι επιλογές σας μπορούν να σας οδηγήσουν στο σωστό μονοπάτι. Η αδράνεια, πάντως, δεν οδηγεί πουθενά!

5.Οι προσδοκίες των άλλων για εμάς μπορεί να μας δυσκολεύουν…

•Τι θα σκέφτονται οι άνθρωποι για μένα;
•** Πρέπει να είμαι τέλεια.
•** Πρέπει να επιτύχω περισσότερα.
•** Μπορώ να τα χειριστώ όλα μόνη μου.


6.Η τελειότητα δεν υπάρχει!Το να προσπαθείς να τα κάνεις όλα τέλεια μπορεί να στερήσει από εσένα τη δημιουργικότητα σου!

7.Δώρα ζωής …ανακαλύψτε τα!
Μην προσπερνάτε όλα τα καλά σαν να είναι δεδομένα και μην επικεντρώνεστε αποκλειστικά στα αρνητικά σαν να υπάρχουν μόνο αυτά! 
 Μάθετε να εκτιμάτε κάθε τι στη ζωή σας, μικρό ή μεγάλο, σημαντικό ή ασήμαντο. Μάθετε να νιώθετε  και να εκφράζετε ευγνωμοσύνη για αυτό που είστε, αυτά που έχετε, για το δώρο της ζωής.

8.Απέφυγε τις παγίδες της ευτυχίας…
Μύθοι : θα είμαι ευτυχισμένη ΟΤΑΝ …..
• ΌΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΩ Ή ΒΡΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΣΧΕΣΗ
• ΌΤΑΝ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ (κατάθλιψη, άγχος)
• ΌΤΑΝ ΚΑΝΩ ΠΑΙΔΙΑ
• ΌΤΑΝ ΧΑΣΩ ΒΑΡΟΣ΄( ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία, διαταραχές διατροφής)
• ΌΤΑΝ ΒΡΩ ΆΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ/ΠΑΡΩ ΠΡΟΑΓΩΓΗ…
• ΌΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΑΓΑΠΟΥΝ! (θυμός, απογοήτευση)

Κάποια πολιτιστικά στοιχεία ενισχύουν αυτούς τους μύθους , κάνοντας τις γυναίκες να πιστεύουν ότι θα κατακτήσουν την ευτυχία μόλις ξεπεράσουν αυτά τα ορόσημα…



Η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας, στον τρόπο που εμείς οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε τη ζωή.



Μετάφραση -επιμέλεια κειμένου : Μάντω Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ -Κλινική Ψυχολόγος -Ψυχοθεραπευτρια CBT, M.Sc. Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών-ΕΚΠΑ.

Πηγές :
3. Νίτσε , 99 Μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας . Άλλαν Πέρσυ, Εκδόσεις Πατάκη, 2011, Αθήνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου