Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

H επιστήµη στην καθηµερινότητά µας!






TΕΧΝΟΠΟΛΙΣ
∆ΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
30 AΠΡΙΛΙΟΥ
ΕΩΣ 4 ΜΑΪΟΥ


Η Θεραπεία και η Φροντίδα στη νόσο Alzheimer

Cure and Care of Alzheimers’ Disease

Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Δ/νής ΨυχοΓηριατρικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Assistant Etr. Παν/μίου Paris V , τ. Λέκτορος Παν/μίου Ιωαννίνων, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Υποτρόφων ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Ανδρέας Σόλιας, Κοινωνικός Λειτουργός, M.Sc. Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου ΙΛΙΟΥ

Μάντω Καραμπέρη, Κλινική Ψυχολόγος, Ιατρείο Ψυχοθεραπείας Πειραιά



Dr.Nikos E.Degleris,M.D.Psy Neuro-Psychiatrist,Head Piraeus Psychogeriatrics Unit, Center for Mental Health, Assistant Univ.Paris V, Seminar Coordinator

Mr.Andreas Solias,Social Worker,M.Sc.Athens Univ.Medical School, ILION Municipality Social Welfare Service, Aeginetion A' Univ.Psychiatric Dpmt.Researcher

Mrs.Manto Karamberi,Clinical Psychologist,M.Sc.Athens Univ.Medical School, Cognitive-Behavior Psychotherapy Specialist, Piraeus Psychotherapeutic Center Collaborator



Παρουσίαση:

Σάββατο 3 Μαϊου: 16:00-18:00, αίθουσα W1


Περιγραφή της δραστηριότητας στα ελληνικά έως 100 λέξεις:

Συντονισμός-Εισαγωγή: Δρ. Νίκος Ε. ΔΕΓΛΕΡΗΣ

Coordination-Introduction : Dr. Nikos E.Degleris.

1) Προβολή εκπαιδευτικής ταινίας (35 λεπτών) που περιγράφει την επιδημιολογία, την ταξινόμηση των ανοϊκών διαταραχών, τη διαφορική διάγνωση, τα συμπτώματα και τους διάφορους τύπους θεραπειών (φαρμακευτικές και μη παρεμβάσεις).

Educational film projection (35 minutes) which contents the epidemiology, the dementias’ taxonomy , the differential diagnosis , the symptoms and the different types of treatment (pharmaceutical and non- pharmaceutical interventions).


2) Προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης (BRAIN STIMULATION-COGNITIVE ENHANCEMENT PROGRAM/ εισηγητής κ. Ανδρέας Α. Σόλιας). Στοχεύουν στην ανάδυση των υγιών νοητικών εφεδρειών του πάσχοντος, στη διατήρηση των ψυχονοητικών ικανοτήτων του και στην ολιστική βελτίωση της ψυχο-κοινωνικής συναλλαγής του.

Brain Stimulation-Cognitive Enhancement Program by Andreas Solias, aiming at the emergence of the patient’s healthy mental reserves at the maintenance of mental abilities and behavioral skills and finally at the holistic improvement of his psycho-social transaction.

3) Συνεδρίες Ομαδικής Ψυχοθεραπείας της Γηριατρικής Κατάθλιψης συγγενών και φροντιστών (Γνωστική-Συμπεριφοριστική Κατεύθυνση: εισηγήτρια κ. Μάντω Γ. Καραμπέρη). Εξοικείωση με το φαύλο κύκλο της κατάθλιψης και τεχνικές διαχείρισης στρεσσογόνων γεγονότων ζωής που επιδρούν στο συναισθηματικό κόσμο συγγενών και φροντιστών των ασθενών με νόσο Alzheimer.

Group psychotherapy sessions for coping the depression of relatives and caregivers (cognitive behavioral therapy by Manto Karamberi). Familiarization with the infernal cycle of depression and sensitization in coping skills of stressful life events which influence the emotional life of relatives and caregivers.

2 ερωτήσεις που απαντά το Workshop

1)Τι είναι η νόσος Alzheimer ;

What about Alzheimer ‘s Disease?



2)Ποιες φαρμακευτικές και μη παρεμβάσεις εφαρμόζονται;

Which pharmaceutical and non- pharmaceutical interventions are on-going treatments?




http://www.athens-science-festival.gr/wp-content/uploads/2014/04/ASF2014_PROGRAMME.pdf

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Περί Ανοιών Β΄Μέρος -Τα 10 σημάδια της νόσου Alzheimer -



1) Απώλεια μνήμης :ξεχνά τι είναι και που είναι διάφορα αντικείμενα

2) Δυσκολίες στην εκτέλεση γνωστών πράξεων:δεν θυμάται πώς να πλύνει τα δόντια του/ της

3) Προβλήματα λεκτικής επικοινωνίας: δεν βρίσκει κοινές λέξεις και εκφράσεις ή χρησιμοποιεί άστοχες λέξεις μέσα στην πρόταση.

4) Αδυναμία προσανατολισμού στο χώρο και το χρόνο: Δεν θυμάται τον δρόμο για το σπίτι του/ της. Δεν θυμάται το τρέχον έτος

5) Ελαττωμένη ή κακή κρίση: φοράει τα ρούχα ανάποδα.

6) Προβλήματα στην αφηρημένη σκέψη:δεν αναγνωρίζει γράμματα και αριθμούς.

7) Παρεκτόπιση αντικειμένων: βάζει τα αντικείμενα σε λάθος θέση π.χ. τα παπούτσια στο ψυγείο και δεν μπορεί να τα ξαναβρεί.

8) Δραματικές μεταβολές στη διάθεση , τη συμπεριφορά και τη προσωπικότητα χωρίς εμφανή αίτια: επιθετικότητα , συναισθηματικό κενό, ευμετάβλητη και παράλογη συμπεριφορά , καχυποψία.

9) Απώλεια των πρωτοβουλιών :παρουσιάζει αδιαφορία, παθητικότητα, και χρειάζεται παρότρυνση για να κάνει απλές καθημερινές δραστηριότητες.

10) Κινητικές διαταραχές: εκδηλώνει υπερδιέγερση , άσκοπο βηματισμό, αστάθεια, δυσκαμψία.

Για ποιο λόγο είναι σημαντική η διάγνωση;

Η πρώιμη διάγνωση είναι πολύ σημαντική προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τον πάσχοντα να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος. Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον.
Εάν κάποιος παρατηρήσει ότι ένα αγαπημένο πρόσωπο παρουσιάζει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα δεν πρέπει να καταλήγει σε βιαστικά συμπεράσματα γύρω από το τι έχει ο συγγενής του. Πολλά από τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε άλλες παθήσεις και τις κάνουν να μοιάζουν με την νόσο Alzheimer.


Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Περί Ανοιών - Α΄ Μέρος

Μέχρι τις αρχές του αιώνα μας , οι άνθρωποι πίστευαν ότι η περίεργη συμπεριφορά που συνοδεύει τη νόσο του Alzheimer ήταν η φυσική εξέλιξη του γήρατος . Ο Γερμανός γιατρός Alois Alzheimer ήταν ο πρώτος που πίστεψε ότι οι περίεργες συμπεριφορές είναι εκδηλώσεις ασθένειας. Οι υποψίες του  επιβεβαιώθηκαν το 1908 όταν έκανε νεκροψία εγκεφάλου σε μια ασθενή του με άνοια όπου ανακάλυψε χαρακτηριστικές βλάβες  ως συνέπεια νόσου του εγκεφάλου.
Η άνοια εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μιας εξελισσόμενης ασθένειας, η οποία καταστρέφει προοδευτικά τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Το κυρίαρχο σύμπτωμα της νόσου είναι η σταδιακή μείωση των νοητικών ικανοτήτων που οδηγεί τον ασθενή σε πλήρη αποδιοργάνωση της ζωής  και της προσωπικότητας του.
Τα πρώτα σημάδια που ίσως αντιληφθεί η οικογένεια είναι δυσκολία να θυμηθεί πρόσφατα γεγονότα και να διεκπεραιώσει καθημερινές εργασίες ρουτίνας . Το άτομο μπορεί, επίσης, να παρουσιάζει σύγχυση, αλλαγή προσωπικότητας ή συμπεριφοράς, περιορισμένη κρίση, δυσκολία στην ανεύρεση των κατάλληλων λέξεων, στην ολοκλήρωση των σκέψεων ή στο να ακολουθεί οδηγίες.
Η νόσος Alzheimer επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη, τη μνήμη και τη γλώσσα. Η έναρξη της νόσου είναι σταδιακή και η επιδείνωση της υγείας του ατόμου είναι συνήθως αργή.

Ποιος έχει πιθανότητα να προσβληθεί;


H νόσος Alzheimer επηρεάζει όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, ανεξάρτητα από κοινωνική τάξη, φύλο, φυλή ή γεωγραφικό χώρο και, παρότι εμφανίζεται συνήθως σε άτομα τρίτης ηλικίας, εντούτοις μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερης ηλικίας άτομα. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο κινδυνεύουν λιγότερο απ’ αυτά με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.