Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Περί Ανοιών Β΄Μέρος -Τα 10 σημάδια της νόσου Alzheimer -



1) Απώλεια μνήμης :ξεχνά τι είναι και που είναι διάφορα αντικείμενα

2) Δυσκολίες στην εκτέλεση γνωστών πράξεων:δεν θυμάται πώς να πλύνει τα δόντια του/ της

3) Προβλήματα λεκτικής επικοινωνίας: δεν βρίσκει κοινές λέξεις και εκφράσεις ή χρησιμοποιεί άστοχες λέξεις μέσα στην πρόταση.

4) Αδυναμία προσανατολισμού στο χώρο και το χρόνο: Δεν θυμάται τον δρόμο για το σπίτι του/ της. Δεν θυμάται το τρέχον έτος

5) Ελαττωμένη ή κακή κρίση: φοράει τα ρούχα ανάποδα.

6) Προβλήματα στην αφηρημένη σκέψη:δεν αναγνωρίζει γράμματα και αριθμούς.

7) Παρεκτόπιση αντικειμένων: βάζει τα αντικείμενα σε λάθος θέση π.χ. τα παπούτσια στο ψυγείο και δεν μπορεί να τα ξαναβρεί.

8) Δραματικές μεταβολές στη διάθεση , τη συμπεριφορά και τη προσωπικότητα χωρίς εμφανή αίτια: επιθετικότητα , συναισθηματικό κενό, ευμετάβλητη και παράλογη συμπεριφορά , καχυποψία.

9) Απώλεια των πρωτοβουλιών :παρουσιάζει αδιαφορία, παθητικότητα, και χρειάζεται παρότρυνση για να κάνει απλές καθημερινές δραστηριότητες.

10) Κινητικές διαταραχές: εκδηλώνει υπερδιέγερση , άσκοπο βηματισμό, αστάθεια, δυσκαμψία.

Για ποιο λόγο είναι σημαντική η διάγνωση;

Η πρώιμη διάγνωση είναι πολύ σημαντική προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τον πάσχοντα να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος. Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον.
Εάν κάποιος παρατηρήσει ότι ένα αγαπημένο πρόσωπο παρουσιάζει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα δεν πρέπει να καταλήγει σε βιαστικά συμπεράσματα γύρω από το τι έχει ο συγγενής του. Πολλά από τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε άλλες παθήσεις και τις κάνουν να μοιάζουν με την νόσο Alzheimer.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου