Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Μετέωροι στο κατώφλι του αύριο...





Ο στρόβιλος

Ολόκληρη η ανθρωπότητα στροβιλίζεται μέσα σε έναν σαρωτικό σίφουνα αστάθειας και ρευστότητας. Είναι τόσο δυνατές οι αναμοχλεύσεις και οι αλλοιώσεις , που μοιάζει να κινδυνεύει να χαθεί το έδαφος κάτω απο τα πόδια μας. Όλα απορρίπτονται , όλα αμφισβητούνται , όλα αναθεωρούνται. Άγνωστες οι προοπτικές. Αβέβαιη η επόμενη στιγμή. Στον απροσδιόριστο  αυτό δρόμο προς το αύριο προχωρούμε όλοι μαζί ,εκστασιασμένοι , αμήχανοι , μοναχικοί!

Μέσα σε αυτή τη γενικευμένη ασάφεια και τη συνεχή ταλάντευση στεκόμαστε με το βήμα μετέωρο , σαν τον πελαργό του Αγγελόπουλου, μπροστά σε έναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας. Καθώς πανίσχυρες βιολογικές , κοινωνικές , οικονομικές , πολιτικές δομές , που στήριζαν τα θεμέλια της ανθρωπότητας σωριάζονται απο σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ , διαισθάνομαι ότι η μόνη σταθερή κατάσταση είναι η συνεχής αλλαγή...

Συνειδητοποιούμε σιγά-σιγά πως δεν πρόκειται για μεταβατική περίοδο που θα κοπάσει όπως μια ξαφνική μπόρα. Αυτή είναι η μόνιμη κατάσταση στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Ποτέ πια δεν θα βρεθούμε σε γνώριμες σταθερές καταστάσεις του παρελθόντος. Εκτοξευτήκαμε στο διάστημα ,σε ένα ταξίδι προς το άγνωστο.

Γυρνώντας το φακό σε  πιο κοντινά πλάνα βλέπουμε την ίδια ρευστότητα και την ίδια αστάθεια να βιώνονται και να ανακυκλώνονται  μέσα μας και γύρω μας. Τα πολύτιμα πιστεύω μας , οι πιο ακριβές μας αλήθειες έχουν διασαλευτεί. Αμφισβητούμε καθημερινά τις επιλογές μας , απο τις πιο ασήμαντες ώς τις πιο καθοριστικές . Αμφισβητούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και συγχρόνως αμφισβητούμαστε απο τους κοντινούς μας ανθρώπους. Άσε που μπορεί να χάσεις ξαφνικά παιδιά, συντρόφους , φίλους , συνεργάτες. Να εκτοξευτούν στην άλλη άκρη ψάχνοντας για άλλες ιδέες , άλλους τρόπους ζωής!

Το αγωνιώδες ψάξιμο... 

Το αγωνιώδες ψάξιμο βρίσκεται στο επίκεντρο των φαινομένων. Ψάχνουμε ασταμάτητα για καινούργιες πηγές , άλλου είδους εφόδια που θα μας βοηθήσουν να αυτοκατευθυνθούμε.

Είναι πλέον θέμα επιβίωσης να βρούμε τρόπο να καλλιεργήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο , για να κατανοούμε τι γίνεται μέσα μας και γύρω μας , έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να ενεργούμε αποτελεσματικά...


Απόσπασμα από : ΤΟ ΜΩΒ ΥΓΡΟ , Χάρις Κατάκη , Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα , 1995.

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου