Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Γης ΗΛΙΚΙΑΣ - III








ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ
                                                                                                      Καραμπέρη Α., Λεντιδάκη Ε., Δαλιανά Ν. , Σόλιας Α., , Δέγλερης Ν.
  
Περίληψη


Λέξεις Κλειδιά: Άνοια, Νοητική Ενδυνάμωση




Εισαγωγή: Τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην ολιστική προσέγγιση της άνοιας έχουν σχεδόν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τους αναστολείς Ακετυλχολινεστεράσης (AchEΙ). Η επίδρασή τους, ειδικά στην αντιμετώπιση των συμπεριφορικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων της άνοιας (BPSD) είναι αποτελεσματική ενώ παράλληλα δεν επάγουν ανεπιθύμητες ενέργειες ανάλογες αυτών της χρήσης φαρμάκων.

Σκοπός: είναι η εφαρμογή προγράμματος γνωστικής αποκατάστασης σε ασθενείς με Άνοια ήπιας προς μέτρια βαρύτητας συμπτωμάτων με κύριο στόχο την σταθεροποίηση της νοητικής έκπτωσης και την ενίσχυση της λειτουργικότητας τους στα πλαίσια ψυχο – επιδημιολογικής μελέτης στον Δήμο Ιλίου Αττικής.

Υλικό – Μέθοδος: στην παρούσα μελέτη συγκροτήθηκε ομάδα 16 ηλικιωμένων που διαβιούν αυτόνομα στην κοινότητα. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων είναι 69.5 (s.d.5.7) ποσοστό 31.2% άνδρες και ποσοστό 68.8% γυναίκες. Πραγματοποιήθηκαν 20 συνεδρίες σε εβδομαδιαία βάση διάρκειας 110’. Η γνωστική αποκατάσταση περιελάμβανε ασκήσεις μνήμης, προσοχής, λόγου και κριτικής σκέψης, βελτίωσης της οπτικοκατασκευαστικής ικανότητας.

Αποτελέσματα: Ο συνδυασμός των τεχνικών νοητικής ενδυνάμωσης που περιλαμβάνει α) προσανατολισμό στην πραγματικότητα (ROT), β) θεραπεία δια των αναπολήσεων (reminiscence), γ) εξοικείωση με την χρήση Η/Υ και αξιοποίηση λογισμικού για την εφαρμογή ασκήσεων νοητικής ενδυνάμωσης (cognitive enhancement) δ) η συμπεριφορική – κοινωνική δραστηριοποίηση βελτιώνει τις δυνατότητες του ασθενούς και καθυστερεί την έκπτωση τόσο της μνήμης όσο και της λειτουργικότητας.

Συμπεράσματα: Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο, στην βελτίωση: α)των νοητικών ελλειμμάτων στην άνοια β) στην αξιοποίηση της ευπλαστότητας (neuroplasticity) του εγκεφάλου γ) ελέγχουν την ένταση των B.P.S.D δ) περιορίζουν το αίσθημα στιγματισμού του ασθενούς και των οικείων του, σε συνδυασμό πάντα με την φαρμακευτική αγωγή. 


9th Panhellenic Interdisciplinary Conference on Alzheimer’s Disease and 1st Mediterranean on Neurodegenerative Diseases.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου