Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Η ψυχολογία της κανούργιας χρονιάς!

Ακούγοντας τις καμπάνες των εορταστικών ημερών, μας δημιουργούνται ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης μαζί (χαρμολύπης).
Χαρά, γιατί η γέννηση του Θεανθρώπου δρά λυτρωτικά στο άτομο που αναβαπτίζεται στην ελπίδα για ενα καλύτερο αύριο, αλλά και λύπης  γιατί ο αναπόφευκτος απολογισμός των "πεπραγμένων" του ψυχισμού μας ειναι αφορμή για εσωτερική αναδίπλωση, που νομοτελειακά φέρνει συγκίνηση, αναμνήσεις για πρόσωπα και καταστάσεις , λαχτάρα και φόβο για το μέλλον, που προβάλλει αβέβαιο.
Σε μια εποχή, ιδιαίτερη μεταβατική, όπως η σημερινή, με συνεχείς ανακατατάξεις και αναπροσδιορισμούς ιδεολογιών, αξιών και πεποιθήσεων, ο πνευματικός και ψυχικός κόσμος του σύγχρονου ανθρώπου ταλαντεύεται επικίνδυνα, με συνέπεια απώλεια, πολλές φορές της ψυχο-σωματικής του ισορροπίας με επακόλουθο την αύξηση του υπαρξιακού άγχους και την εμφάνιση αντιδραστικής κατάθλιψης αρκετά συχνά.
Η κοινωνική απομόνωση/ μοναξιά, η χαλάρωση του κοινωνικού ιστού,η οικονομική κατάσταση της εποχής καθώς και ο προσωπικός απολογισμός του καθενός, μπορεί να αποτελέσουν τους βασικότερους λόγους για την μελαγχολία των γιορτών...
Η αδυναμία του ψυχισμού να εναρμονίσει και να προσδώσει δημιουργική διέξοδο σε αντιφατικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση κοινωνιο-παθολογίας ή/και ψυχο-παθολογίας, ανάλογα πάντοτε με την προσωπικότητα και το οικογενειακό περιβάλλον του κάθε ατόμου.
Σε αυτές τις "δύσκολες" περιπτώσεις έχει απόλυτη ένδειξη, η ένταξη του ατόμου σε θεραπευτικές ομάδες αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης και καλλιέργειας των κοινωνικών του δεξιοτήτων. 
Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε μονο η Αγάπη, η Ελπίδα και η Αλληλεγγύη δίνουν αξία και ποιότητα στη ζωή μας!


Ευχόμαστε η νέα χρονιά να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ...να εκτιμήσετε...να αγαπήσετε αυτά που έχετε ...είναι πολύτιμα ΔΩΡΑ ΖΩΗΣ!


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα στο πέλαγος!


(εν πλω επί του S/S "Lavadara" 
Από Vancouver B.C. δια New Kastle on Tyme)




Η χαρμολύπη των απολογισμών...


Χριστούγεννα! Όπου και να βρίσκεται κάθε ναυτικός, το μυαλό του αφήνει το βαπορίσιο περιβάλλον και κουβαλιέται πίσω στη μακρινή του φτωχή πατρίδα, στην πόλη, στο νησί*, στο χωριό, στο σπίτι. Το ξέρει και το αισθάνεται ότι τέτοιες ημέρες, εκείνους που άφησε πίσω του, τον φέρνουν και τον συλλογιούνται.Η απουσία του γίνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά πιο αντιληπτή και αισθητή και τούτο γιατί Χριστούγεννα θα πει, το μάζεμα όλων που αποτελούν την οικογένεια γύρω απο το γιορτάσιμο τραπέζι. Το αδειανό κάθισμα με τη βουβή του ομιλία , φωνάζει και ξαναθυμίζει εκείνον , που λείπει κάπου μακριά στους ωκεανούς (πραγματικούς ή φαντασιακούς), με συντροφιά την ψυχική του μοναξιά...   

Απόσπασμα από τη Συλλογή Διηγημάτων ΥΓΡΑ ΚΕΛΕΥΘΑ** (Υγροί Δρόμοι) του Κων/νου Χαρ. Κουλιανού-Αθήνα , 1961.

* ΑΝΔΡΟΣ : (ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ  του Μεσοπολέμου)

** Ομηρική διάλεκτος 

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Περί αγάπης...

Περί αγάπης...


"...αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί...η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται , η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται , ου φυσιούται,ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής ,ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει τη αδικία, συχγαίρει δε τη αληθεία. Πάντα στέγει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει...η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει..."

Α´ ἐπιστολὴ (13) Αποστόλου Παύλου πρὸς Κορινθίους 


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Τα συναισθήματα μας... και πως μας ταλαιπωρούν! (Μέρος B΄)

                                  Φόβος

Το συναίσθημα του φόβου έχει μια ουσιώδη αποστολή: περισσότερο από κάθε άλλο συναίσθημα αποτελεί βασικό συστατικό επιβίωσης (σύστημα συναγερμού).
Ο φόβος της μοναξιάς, των ανθρώπων, της τρέλας και του θανάτου είναι "φόβοι" σύμφυτοι με την ύπαρξη του ανθρώπου και με τους οποίους δεν μπορεί εύκολα να συμφιλιωθεί. Τον συνοδεύουν σχεδόν σε όλη του τη ζωή και τον καθοδηγούν άμεσα ή έμμεσα με τη θέληση του ή/και χωρίς αυτή. Όταν τους ξεπερνά ή συμφιλιώνεται μαζί τους ή τους δεί με άλλο μάτι τότε ζεί ευτυχισμένος και συναλλάσσεται αρμονικά με τους συνανθρώπους του. Άλλες φορές όμως οι φόβοι αυτοί τον αποδιοργανώνουν συναισθηματικά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορεί να τους αντιμετωπίσει και υιοθετεί την εύκολη λύση, αυτή της συμπεριφοράς αποφυγής (Γ. Μπουλουγούρης). Το πρόβλημα της εποχής μας όμως είναι ότι στην καθημερινή ζωή εμφανίζονται πολλοί και αδικαιολόγητοι φόβοι, οι οποίοι επενεργούν σαν "δηλητήριο" και μας δημιουργούν χωρίς σημαντικό λόγο υπερβολικό άγχος, που μπορεί να οδηγήσει π.χ. σε κρίσεις πανικού, φοβικές και άλλες αγχώδεις εκδηλώσεις κ.α. 
Ενώ φόβος είναι το συναίσθημα της ανησυχίας που προκαλείται από την ύπαρξη επικείμενου ρεαλιστικού κινδύνου, φοβία είναι ο επίμονος υπερβολικός φόβος που συνδέεται με ένα αντικείμενο ή κατάσταση, που αντικειμενικά δεν αποτελεί σημαντική πηγή κινδύνου. Όταν ο φόβος αφορά κατάσταση ή αντικείμενο που δεν μπορούμε να την/το προσδιορίσουμε τότε πρόκειται για άγχος (Γ. Μπουλουγούρης).

Τα στελέχη του Ιατρείου Ψυχοθεραπείας Πειραιά εξειδικεύονται στην εφαρμογή Γνωσιακών-Συμπεριφορικών Παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση αγχωδών και φοβικών διαταραχών.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Τα συναισθήματα μας... και πως μας ταλαιπωρούν! (Μέρος Α΄)

Πως ορίζονται , τι μας προκαλούν και πως τα διαχειριζόμαστε...




Η δυσκολία να ορισθεί το συναίσθημα οφείλεται στην πολυπλοκότητα και την συνθετότητα της ίδιας του της φύσης.Ως "Συναίσθημα" ορίζεται κατά βάση το υποκειμενικό βίωμα που αισθάνεται το άτομο σε συνδυασμό με τις συγκεκριμένες σκέψεις που προηγήθηκαν αυτού ή δημιουργήθηκαν από αυτό,τις βιο-ψυχο-κοινωνικές παραμέτρους που το χαρακτηρίζουν καθώς και το σύνολο των προτροπών για επικείμενη δράση που κατευθύνεται από το ίδιο.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Εκφράζοντας τα Συναισθήματα μας



Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε ή νιώθουμε. Δεν ξέρουμε τον τρόπο να εκφράσουμε κυρίως τα αρνητικά μας συναισθήματα! 
Υπάρχει άραγε τρόπος να τα διαχειριστούμε; 
Μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας με αυτοεπιβεβαιωτικό τρόπο; 

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Μάθετε να λέτε "ΟΧΙ" (Μέρος Β')





Εάν και εσείς δυσκολεύεστε να πείτε "όχι", όταν γνωρίζετε ότι η άρνηση σας είναι απόλυτα δικαιολογημένη, ίσως βοηθηθείτε από τις παρακάτω κατευθύνσεις :

  • Σκεφθείτε από πριν τις περιστάσεις όπου κάποιος θα μπορούσε να έχει μια λογική απαίτηση από εσάς. Προετοιμαστείτε για κάτι τέτοιο (φτιάξτε σενάριο δράσης). 
  • Κάνετε πρόβα με τον εαυτό σας ,επαναλαμβάνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις πολλές φορές.
  • Μη δικαιολογείστε, όταν αρνείστε. Εάν έχετε κάποιο  λόγο που αρνείστε και θέλετε να τον πείτε, κάντε το σύντομα και απλά. Είναι δικαίωμα σας να  πείτε όχι, όποτε θέλετε.
  • Όταν πείτε "όχι", παραμείνετε σταθεροί. Εάν ταλαντεύεστε, θα κάνετε τους άλλους να σκεφθούν ότι μπορούν να σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη!
  • Εάν πείτε "όχι", μη νιώθετε ενοχές γι'αυτό. Εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Μάθετε να λέτε "ΟΧΙ" (Μέρος Α')





5 λόγοι που δεν μπορούμε να πούμε "ΌΧΙ"

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πουν "όχι" στις απαιτήσεις των άλλων, ακόμα κι όταν αυτές είναι παράλογες το αποδίδουν σε έναν από τους παρακάτω λόγους:
  • στερούνται εμπιστοσύνης στην κρίση τους για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν
  • επιθυμούν να "αρέσουν" και φοβούνται ότι οι άλλοι θα τους κακοχαρακτηρίσουν εάν αρνηθούν να κάνουν κάτι που τους ζητήθηκε.
  • δεν έχουν σαφή εικόνα της ποσότητας των ευθυνών που μπορούν να αναλάβουν με επιτυχία
  • έχουν υπέρ-ανεπτυγμένη  συνείδηση και νιώθουν ενοχές όταν αρνούνται να βοηθήσουν. 
  • αισθάνονται κατώτεροι από τους άλλους και θεωρούν ότι οι άλλοι μπορούν να τους εξουσιάσουν. 
Όποιος κι αν είναι ο λόγος , οι άνθρωποι που δεν μπορούν  να πουν "όχι", ομολογούν συνήθως ότι χάνουν τον έλεγχο των καταστάσεων. 
Αντιδρούν μάλλον, παρά δρουν.

Εάν και εσείς δυσκολεύεστε να πείτε "όχι", όταν γνωρίζετε ότι η άρνηση σας είναι απόλυτα δικαιολογημένη, ίσως βοηθηθείτε με κάποιες συμβουλές.

...συνεχίζεται.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

5 βήματα για να καλλιεργήσεις την ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ σου




5 απλά βήματα για να καλλιεργήσεις την αυτοεκτίμησή σου  


           1) Ζήσε για σένα, όχι για τον κόσμο. Νίκησε τον Φόβο  Απόρριψης. Τα άτομα που δεν  ξέρουν να αγαπούν τον εαυτό τους αναζητούν μονίμως την επιβεβαίωση στους άλλους και υποφέρουν στην  ιδέα της απόρριψης.

          2) Απέφευγε τις συγκρίσεις. Είναι μια σημαντική πηγή δυστυχίας! εκτίμησε τα θετικά σου στοιχεία και προσπάθησε να μην τα υποτιμάς! 

          3) Μην αναζητάς την τελειότητα, απλά δεν υπάρχει! Αυτό που όντως υπάρχει είναι ένα απέραντο περιθώριο για βελτίωση.

           4) Συγχώρα στον εαυτό του τα λάθη. Μην είσαι αυστηρός! Δώσε Άφεση Αμαρτιών και μάθε από αυτά.

           5) Σταμάτα να υπέρ-αναλύεις και πράξε. Η κίνηση είναι ζωή και επομένως εξέλιξη!


Πηγή: «ΝΙΤΣΕ 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας», Άλλαν  Πέρσυ, 2011, Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ
     

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ταράσσει ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα


"Ταράσσει ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα"
Επίκτητος
Στωϊκός φιλόσοφος, 1ος μ.Χ. αιώνας

Ψυχή, όπως χρησιμοποιεί τη λέξη η ψυχιατρική, είναι ο εαυτός του ανθρώπου στην αφηρημένη του μορφή, ένα υποθετικό όργανο, που αντιλαμβάνεται, θυμάται, σκέπτεται, αισθάνεται, επιθυμεί ή θέλει και έχει επίγνωση του εαυτού του.
Είναι γεγονός ότι το υπαρξιακό άγχος και ο κύκλος της ζωής απασχόλησαν το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία από την αυγή της ανθρωπότητας. Οι εργάτες του Πνεύματος, της Τέχνης και της Επιστημονικής Έρευνας προσέγγισαν διαχρονικά τόσο τις δομές και τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη γενετική και τη στατιστική επηδημιολογία των ψυχικών νοσημάτων όσο και τη πολυπλοκότητα του κόσμου των συναισθημάτων και των διαπροσωπικών σχέσεων, τις έννοιες της ευδαιμονίας και της δυσφορίας.
Σε αυτή τη βάση η επαναστατική μέθοδος των καθηγητών Beck και Ellis πρωτοπόρων της σύγχρονης Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας, η οποία βασίζεται στις αρχές της Σωκρατικής "μαιευτικής" και της στωϊκής φιλοσοφίας, αποβαίνει αποτελεσματικό εργαλείο καταπολέμησης των "παρασίτων" ιδεών και των παράλογων "φόβων", που μας βασανίζουν παρά τη θέλησή μας και αυξάνουν το άγχος, το θυμό και τις ενοχές, δημιουργώντας τελικά κατάθλιψη.