Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Τα συναισθήματα μας... και πως μας ταλαιπωρούν! (Μέρος B΄)

                                  Φόβος

Το συναίσθημα του φόβου έχει μια ουσιώδη αποστολή: περισσότερο από κάθε άλλο συναίσθημα αποτελεί βασικό συστατικό επιβίωσης (σύστημα συναγερμού).
Ο φόβος της μοναξιάς, των ανθρώπων, της τρέλας και του θανάτου είναι "φόβοι" σύμφυτοι με την ύπαρξη του ανθρώπου και με τους οποίους δεν μπορεί εύκολα να συμφιλιωθεί. Τον συνοδεύουν σχεδόν σε όλη του τη ζωή και τον καθοδηγούν άμεσα ή έμμεσα με τη θέληση του ή/και χωρίς αυτή. Όταν τους ξεπερνά ή συμφιλιώνεται μαζί τους ή τους δεί με άλλο μάτι τότε ζεί ευτυχισμένος και συναλλάσσεται αρμονικά με τους συνανθρώπους του. Άλλες φορές όμως οι φόβοι αυτοί τον αποδιοργανώνουν συναισθηματικά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορεί να τους αντιμετωπίσει και υιοθετεί την εύκολη λύση, αυτή της συμπεριφοράς αποφυγής (Γ. Μπουλουγούρης). Το πρόβλημα της εποχής μας όμως είναι ότι στην καθημερινή ζωή εμφανίζονται πολλοί και αδικαιολόγητοι φόβοι, οι οποίοι επενεργούν σαν "δηλητήριο" και μας δημιουργούν χωρίς σημαντικό λόγο υπερβολικό άγχος, που μπορεί να οδηγήσει π.χ. σε κρίσεις πανικού, φοβικές και άλλες αγχώδεις εκδηλώσεις κ.α. 
Ενώ φόβος είναι το συναίσθημα της ανησυχίας που προκαλείται από την ύπαρξη επικείμενου ρεαλιστικού κινδύνου, φοβία είναι ο επίμονος υπερβολικός φόβος που συνδέεται με ένα αντικείμενο ή κατάσταση, που αντικειμενικά δεν αποτελεί σημαντική πηγή κινδύνου. Όταν ο φόβος αφορά κατάσταση ή αντικείμενο που δεν μπορούμε να την/το προσδιορίσουμε τότε πρόκειται για άγχος (Γ. Μπουλουγούρης).

Τα στελέχη του Ιατρείου Ψυχοθεραπείας Πειραιά εξειδικεύονται στην εφαρμογή Γνωσιακών-Συμπεριφορικών Παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση αγχωδών και φοβικών διαταραχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου