Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Τα συναισθήματα μας... και πως μας ταλαιπωρούν! (Μέρος Α΄)

Πως ορίζονται , τι μας προκαλούν και πως τα διαχειριζόμαστε...




Η δυσκολία να ορισθεί το συναίσθημα οφείλεται στην πολυπλοκότητα και την συνθετότητα της ίδιας του της φύσης.Ως "Συναίσθημα" ορίζεται κατά βάση το υποκειμενικό βίωμα που αισθάνεται το άτομο σε συνδυασμό με τις συγκεκριμένες σκέψεις που προηγήθηκαν αυτού ή δημιουργήθηκαν από αυτό,τις βιο-ψυχο-κοινωνικές παραμέτρους που το χαρακτηρίζουν καθώς και το σύνολο των προτροπών για επικείμενη δράση που κατευθύνεται από το ίδιο.



Οι ερευνητές των επιστημών του ανθρώπου εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το ποιες "οικογένειες" συναισθημάτων θεωρούνται πρωταρχικές για το ανθρώπινο είδος και ποιες αποχρώσεις συμπληρώνουν το συναισθηματικό φάσμα. Ο Paul Eckman, του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο στη Καλιφόρνια, διατυπώνει την άποψη ότι τα τέσσερα βασικά συναισθήματα, φόβος,θυμός,θλίψη,απόλαυση,συμπληρούμενα από την αγάπη και την εντροπή-ενοχή, απεικονίζονται με μεγάλη ακρίβεια σε πρωτόγονους αυτόχθονες(aborigines) της Νέας Γουινέας, οι οποίοι ζουν σε απομονωμένες φυλές, βρίσκονται στην λίθινη εποχή από την άποψη του τεχνικού πολιτισμού, δεν χρησιμοποιούν καν γραφή και δεν έχουν μολυνθεί από την ηλεκτρονική τεχνολογία του σύγχρονου δυτικού κόσμου.
Από αυτά τα έξι βασικά συναισθήματα σχηματίζονται οι διάφορες παραλλαγές τους που συνθέτουν την πληθώρα των αποχρώσεων του συναισθηματικού μας φάσματος. (συνεχίζεται)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου