Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Η ψυχολογία της κανούργιας χρονιάς!

Ακούγοντας τις καμπάνες των εορταστικών ημερών, μας δημιουργούνται ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης μαζί (χαρμολύπης).
Χαρά, γιατί η γέννηση του Θεανθρώπου δρά λυτρωτικά στο άτομο που αναβαπτίζεται στην ελπίδα για ενα καλύτερο αύριο, αλλά και λύπης  γιατί ο αναπόφευκτος απολογισμός των "πεπραγμένων" του ψυχισμού μας ειναι αφορμή για εσωτερική αναδίπλωση, που νομοτελειακά φέρνει συγκίνηση, αναμνήσεις για πρόσωπα και καταστάσεις , λαχτάρα και φόβο για το μέλλον, που προβάλλει αβέβαιο.
Σε μια εποχή, ιδιαίτερη μεταβατική, όπως η σημερινή, με συνεχείς ανακατατάξεις και αναπροσδιορισμούς ιδεολογιών, αξιών και πεποιθήσεων, ο πνευματικός και ψυχικός κόσμος του σύγχρονου ανθρώπου ταλαντεύεται επικίνδυνα, με συνέπεια απώλεια, πολλές φορές της ψυχο-σωματικής του ισορροπίας με επακόλουθο την αύξηση του υπαρξιακού άγχους και την εμφάνιση αντιδραστικής κατάθλιψης αρκετά συχνά.
Η κοινωνική απομόνωση/ μοναξιά, η χαλάρωση του κοινωνικού ιστού,η οικονομική κατάσταση της εποχής καθώς και ο προσωπικός απολογισμός του καθενός, μπορεί να αποτελέσουν τους βασικότερους λόγους για την μελαγχολία των γιορτών...
Η αδυναμία του ψυχισμού να εναρμονίσει και να προσδώσει δημιουργική διέξοδο σε αντιφατικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση κοινωνιο-παθολογίας ή/και ψυχο-παθολογίας, ανάλογα πάντοτε με την προσωπικότητα και το οικογενειακό περιβάλλον του κάθε ατόμου.
Σε αυτές τις "δύσκολες" περιπτώσεις έχει απόλυτη ένδειξη, η ένταξη του ατόμου σε θεραπευτικές ομάδες αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης και καλλιέργειας των κοινωνικών του δεξιοτήτων. 
Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε μονο η Αγάπη, η Ελπίδα και η Αλληλεγγύη δίνουν αξία και ποιότητα στη ζωή μας!


Ευχόμαστε η νέα χρονιά να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ...να εκτιμήσετε...να αγαπήσετε αυτά που έχετε ...είναι πολύτιμα ΔΩΡΑ ΖΩΗΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου